Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 27 травня 2024
03:19

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Громадськість у черговий раз зібралася у ДніпроОДА за «круглим столом»

|«« «« »» »»|

40-річчя від створення правозахисної Української Гельсінської групи та відзначення Дня гідності і свободи України – такі питання обговорювали за «круглим столом» у Дніпропетровській ОДА активісти області. Такі зустрічі стали традиційними. Долучитися до діалогу, підняти нагальні питання та висловити власну точку зору можуть усі бажаючі.

У Дніпропетровській ОДА за «круглим столом» зібралися громадські активісти. У центрі уваги – актуальні питання.

Одна з тем – 40 річниця Української Гельсінської групи.

Українська Гельсінська група налічувала майже півсотні осіб. Вони видали 30 меморандумів, маніфестів, декларацій, звернень та інформаційних бюлетенів. 550 років у сукупності діячі групи провели в таборах, полонах, на засланні та психіатричних лікарнях. Такі цифри наводить Інститут національної пам'яті України.

«Українська Гельсінська група об'єднала діячів українського правозахисного руху і була створена в Україні в листопаді 1976 року. Вона ставила перед собою чимало завдань. Зокрема, знайомити українців з Декларацією прав людини ООН, вимагати від влади дотримання прав на вільний обмін інформацією, доводити до ширших кіл факти порушення людських прав в Україні. Група активізувала громадськість й захищала національні інтереси. КДБ застосовував до її учасників жорстокі репресії», – розказав голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання ветеранів Віктор Таратушка.

« Петро Григоренко, Надія Світлична, В'ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Олесь Бердник, Юрій Литвин, Василь Овсієнко та інші – ці люди багато дали Україні. Їхній героїзм у тому, що вони публічно відстоювали права українців. Провідні ідеї групи – дерусифікація, українська державність та незалежність. Всі, хто пройшов через Гельсінську групу, побували за ґратами та на засланні. Але в них були твердість духу та непохитна віра у справедливість обраної справи», – підкреслив голова Дніпропетровської обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

«Утворення Української Гельсінської групи – це прояв публічної боротьби. У ній була інтелігенція. Спочатку вона ставила за мету відстоювати права людини, потім це переросло в боротьбу за право на рідну мову, культуру, державу», – додав голова Дніпропетровської обласної спілки політичних в'язнів та репресованих Іван Дремлюга.

Учасники «круглого столу» обговорювали значення для України Дня гідності і свободи. Країна відзначатиме його 21 листопада.

«Революція гідності та свободи дала нашій країні свідоме й мотивоване суспільство, яке здатне захистити свою державу. Ми відчули себе нацією, здатною протистояти ворогу. Ще одним вагомим результатом стала декомунізація. Ми позбавилися тоталітарного минулого в назвах вулиць, провулків, скверів та площ», – сказав голова ГО «Майдан Січеслав» Віктор Романенко.

«Я брала участь у Революції гідності. Гірка доля нашої держави лягла на народні плечі. Наразі чимало питань вирішує суспільство. Приємно, що влада йде назустріч. Вона допомагає, змінюється, чує. Нам, активістам, дуже боліло, що Алея пам'яті біля ОДА довгий час залишалася в неприглядному стані. Якою вона стане в майбутньому, мені подобається. Це буде не тільки місце зустрічі матерів загиблих героїв. Тут молодь вшановуватиме пам'ять, проходитимуть уроки мужності», – зазначила волонтер Тамара Мудрак.

Такі зустрічі в ОДА стали традиційними. Зустрітися за «круглим столом» і долучитися до діалогу, підняти нагальні питання та висловити власну думку можуть усі бажаючі. Облдержадміністрація відкрита для конструктивного діалогу.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (9)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (4)

•  У ставку в центральному парку Дніпра масово гине риба (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті