Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
10:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпровські пошуковці знайшли рідкісний артефакт — орден Бойового Червоного Прапора

Дніпровські  пошуковці знайшли рідкісний артефакт — орден Бойового Червоного Прапора

Зв’язок із власником нагороди урвався весною 42-го і до сьогодні бійця вважали безвісти зниклим.

Вересень 2017-го. Досліджуючи місця запеклих боїв Другої світової, пошуковці випадково знаходять дуже рідкісний орден.

«Номер – 20004. Офигеть. Первый раз вижу вживую. Я тоже».
Ярослав Жилкін, голова ВГО «Союз «Народна пам’ять»: «Большая удача на самом деле найти среди поля в земле одиночный маленький металлический предмет. И, о чудо, – это орден Боевого Красного Знамени. У нас у всех перехватило дыхание».
З архівів стало відомо: орден належав старшому лейтенанту Григорію Гащенку . В 41-му офіцер двічі виводив свій підрозділ з оточення під Києвом, за що й був нагороджений. А от весною 42-го переграти смерть не вдалося — частина роти разом із командиром загинула у так званому «Барвенківському котлі». Попри всі складності пошуковці відшукали рідних героя. Вони з Київщини. З гордістю приймаючи нагороду, син Григорія Гащенка не міг стримати емоцій. Нарешті 77-річний чоловік знає де і як саме загинув його батько.

Анатолій Гащенко, син загиблого героя: «Пропавший без вести — это человек, который исчез. Это не похоронка, что погиб в бою. Сейчас я знаю, что он в сырой земле, погиб смертью храбрых».
Разом із нагородою рідним Григорія Гащенка передали й частину його особистих речей. Деякі з них не просто вціліли, а й добре зберіглися.

Марія Ткачук, праонука загиблого героя: «Я обязательно передам орден и все артефакты, которые были найдены вместе с ним, своим внукам».
На полі, де загинув старший лейтенант Григорій Гащенко, члени експедиції знайшли рештки ще понад двох десятків радянських вояків. Процес їх ідентифікації триває.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Чудик  (02.11.17 13:13): Номера орденов и медалей не превязывались к людям в войну. Только по медальену или по личным вещам. Відповісти | З цитатою
Абраша  (02.11.17 13:09): Ордена БОЕВОГО Красного знамени нет и не было. Был орден Красного знамени и его аналог Трудового Красного знамени. Грамотеи. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті