Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
11:22

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Оркестр «Времена года» вперше в Україні зіграв «Паліндром» Гайдна

Оркестр «Времена года» вперше в Україні зіграв «Паліндром» Гайдна

10 червня зі сцени Дніпровського театру драми та комедії пролунала прем'єра 47-ї симфонії Йозефа Гайдна, яку раніше не виконували в Україні. Цей твір став частиною концерту "Австрійська сюїта", яким камерний оркестр ім. Гаррі Логвина "Времена года" закрив свій 26 концертний сезон.

Дмитро Логвин, художній керівник і диригент першого і єдиного в Україні приватного камерного оркестру, народний артист України, говорить, що, складаючи програму кожного виступу свого колективу, він не гортає ноти, не переглядає каталог із творами, а чекає на знак. Так було і цього разу - маестро натрапив на "Австрійську сюїту" Сергія Борткевича, яка дала назву концерту і до якої "допасувалися" твори великих австрійців Йозефа Гайдна, Вольфганга Амадея Моцарта і Франца Шуберта.

Сергій Борткевич частину життя провів у Австрії і там похований, проте народився він у теперішній Україні - 1877 року в Харкові. Останніми роками його все частіше виконують на батьківщині. Камерний оркестр "Времена года" зіграв твір Борткевича уже втретє.

- Грати його цікаво, тому що він ніби сам веде своєю музикою, а це говорить про доволі великий дар, - говорить Артем Полуденний, киянин, запрошений концертмейстер групи віолончелей, який уже вдруге виступив із "Временами года".

Віолончеліст на цьому концерті виступив і як соліст, зігравши сонату Франца Шуберта "Арпеджіоне" для віолончелі та струнних. У першій третині ХІХ століття у Відні з'явився новий інструмент - арпеджіоне, який поєднував у собі ознаки віолончелі та гітари. Для нього і написав Шуберт свою сонату. Інструмент не прижився, тому цей твір сьогодні виконують у перекладенні для інших струнних інструментів.

Друге відділення "Времена года" розпочали із "Адажіо та фуги" Моцарта, незвичного для цього композитора твору: одні люди, які не знають ім'я автора, гадають, що чують композицію Баха, інші - що Бетховена.

І закрила концерт 47-ма симфонія Гайдна, яка також має назву "Паліндром". Паліндром - це набір символів, літер, слів, які однаково читаються зліва направо і навпаки. Так Гайдн написав і 3-тю частину своєї 47 симфонії. Увечері 10 червня оркестр "Времена года" виконав її вперше в Україні, підтримуючи власну традицію, започатковану з перших днів існування колективу, - відкривати для себе і слухачів нові твори.

27-й концертний сезон камерний оркестр ім. Г. Логвина "Времена года" - один із основних проектів програми Бориса Філатова "Культурна столиця" - розпочне у жовтні.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті