Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
18:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Ботсад запустив цикл «Знайомство з садом»

Ботсад запустив цикл «Знайомство з садом»

Восени цього року Ботанічний сад ДНУ святкує свій ювілей – 90 років. У зв’язку з цією видатною подією ми хочемо запропонувати цикл невеликих заміток «Знайомство з Садом», у якому плануємо більш детально розказати про нашу роботу, досягнення та цікавих людей, що працюють тут.

Спочатку трохи загальної інформації. Ботанічний сад ДНУ був заснований у 1930 році видатним вченим, завідувачем кафедри фізіології рослин Дніпропетровського державного університету, професором Олександром Володимировичем Рейнгардом. За роки свого існування площа саду значно змінювалась, від 10 до майже 70 га. Зараз загальна територія саду поділяється на дві частини. Одна це «Парк Гагаріна» площею 11 га, відкрита для вільного відвідування. Друга – науково-експозиційна частина площею 17 га, має обмежений доступ. Сучасна структура саду складається з 6 відділів (лабораторій): дендрології, тропічних та субтропічних рослин, природної флори, квітникарства, плодівництва, рослинництва. Кожен відділ має свої унікальні колекції живих рослин та виконує специфічні завдання.

Знайомство з садом почнемо з розповіді про відділ тропічних та субтропічних рослин, основна колекція якого розташована в експозиційній «круглій» оранжереї. Цю споруду, площею 700 м2, добре видно с проспекту Гагаріна. Її зовнішній вигляд дуже непрезентабельний, тому що оранжерея давно потребує капітального ремонту, на який грошей у можновладців нашої країни, як завжди, немає. Але всередині, у двох великих відділеннях (тропічне та субтропічне) оселилися різноманітні пальми, фікуси, банани, папороті, араукарії та багато іншого. На другому поверсі розмістилися невеликі експозиції сукулентів та азалій. Загальний фонд відділу тропічних та субтропічних рослин складає більше 1000 таксонів, що належать до 345 родів та 108 родин. Основна частина видів походить з Центральної та Південної Америки, Південної та Східної Африки, Австралії та Нової Зеландії, Середземномор’я, Індонезії, Індії, острова Мадагаскар.

Серед дерев найвеличнішими виглядають пальми. Наприклад, фінік лісовий з товстим стовбуром та пірчастими листками 5-метрової довжини трохи не дотягує до даху. Плоди, широко відомі як цінний об’єкт харчування, джерело вітамінів та корисних для людини цукрів, отримують з фініка пальчастого. Наша рослина, хоч і нараховує більше 60 років, ще не цвіла. Проте вона дуже декоративна за рахунок свого листя. На другому місті по кількості видів і екземплярів дерев – фікуси. Один з самих декоративних – фікус дзьобоносний. Деревце до 6 м заввишки, рясно вкрите видовженим листям. Кожен листок має тонкий виріст на кінці пластинки, для того, щоб під час тропічних злив легше стікала вода, не травмуючи рослину. Завдяки цим виростам і з’явилася назва «дзьобоносний». Щороку цей фікус вкривається маленькими кулькоподібними супліддями. Тоді на рослині наче спалахують низки ліхтариків жовтогарячого кольору. В такому убранні фікус прикрашає оранжерею 2-3 місяці.

Банан – один з самих екзотичних мешканців тропіків. Чи то дерево, чи то ні? Але розповідь про цю цікаву рослину чекайте в наших наступних публікаціях.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті