Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
23:35

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Опале листя, як предмет уваги урбаністів та екологів: спалювати його не можна, а чи треба згрібати?

Опале листя, як предмет уваги урбаністів та екологів: спалювати його не можна, а чи треба згрібати?

Ви можете здивуватися, але осіннє листя є предметом уваги екологів та урбаністів.

Уже всім відомо, що спалювати його НЕ можна, за це штрафують, а от що з ним робити і яким чином прибирати – питання й досі суперечливе.

У 2019 році депутати міської ради вирішили заборонити прибирання опалого листя під деревами у парках – за порадою фахівців. Але ми все одно спостерігаємо, як комунальники його згрібають у мішки та кудись вивозять.

Стас Коновалов слухав, що думають дніпряни і що радять біологи та власне урбаністи.

Стас Коновалов, журналіст: “Комусь подобається шурхотіти опалим листям і робити фотосесії, але двірникам і досі наказують згрібати його у купи. Ми вже точно знаємо, що палити осіннє листя заборонено, а от як правильно з ним поводитися з точки зору самої природи? Можливо, відповідь знають дніпряни? Спитаємо у них”.

Це питання зацікавило і дніпровського урбаніста Руслана Ширінова. У мережі “Фейсбук” він звернувся до фахівців з питанням, звідки з’явилися такі норми вивозу опалого листя. Всі ж бачать: після вивезення лишається голий ґрунт, який після дощу стає мулом, а коли висихає — перетворюється на пил.

Руслан Ширінов, засновник спільноти Urban Dnipro: “Будь-які процеси, які протікають у місті і стосуються міського середовища, є прямо чи опосередковано частиною урбаністики. В принципі в місті не має бути відкритого грунту, оскільки він є джерелом багатьох проблем. Оце листя, за відсутності відповідних заходів зі сторони комунальників, воно дозволяє трохи полегшити цю проблему, на мій погляд. Тому дуже хотілося б почути думку саме фахівців з цього приводу”.

Біологи пояснюють: опале листя служить не тільки природнім добривом. Шар листя зберігає температурний баланс грунту , створює сприятливий мікроклімат для грибків і грунтових тварин, які поступово переробляють його у компост.

Вадим Манюк, біолог: “По суті, під листям формується така “біофабрика”. Біологічно активний шар, де йдуть процеси по утилізації. Все, що в листі, поступово все це потрапляє у верхній шар грунту і всмоктується коріннями тих же самих дерев. Це найліпше добриво універсальне. Краще за будь-яке добриво, яке людина штучно внесе в цей грунт”.

Але шар опалого листя є шкідливим для газонів: під ним трава починає перегнивати. Як зауважує Вадим Манюк, у прибиранні листя найбільш ефективним буде комплексний підхід, який задовольнить і вимоги до чистоти вулиць, і природу збереже.

Вадим Манюк, біолог: “Треба розрізняти декілька варіантів, коли мова йде про опале листя восени. Перший варіант – це парки. Це такі зони, де ростуть дерева і під деревами немає регулярного газону. І в цих ситуаціях однозначно, і всі вже довели це, навіть на законодавчому рівні, що листя збирати не треба. Що стусується варіанту доріжок та паркових алей, майданчиків та газонів, то тут листя однозначно треба прибирати. Ну, і є третій варіант — шляхи, де інтенсивно їздить транспорт, промислові зони із забрудненням, то таке листя теж треба збирати, але утилізувати окремо”.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Чьей-то бабушке  (07.12.20 10:59): А как же леса стоят с больными грибком листьями?
Может грибок в чьём-то мозгу?
Відповісти | З цитатою
Семына бабушка  (07.12.20 10:19): Есть листья больные, зараженные грибковыми болезнями и многими другими они переносят болезни и могут заражать здоровые деревья на сотни метров вокруг. Відповісти | З цитатою
baba  (07.12.20 07:24): а в сша за опавшие листья целая борьба...их на зиму перемешивают с дробленными ветвями деревьев и продают в упакованных мешках по 20 долларов... Відповісти | З цитатою
Вопрос  (07.12.20 07:10): Зачем убирать листву - питательную среду для деревьев?? Відповісти | З цитатою
Только человек  (07.12.20 07:00): Способен менять и ломать природные явления, а потом жаловаться на рак, туберкулёз, гепатит, ссс...
ЛИСТЬЯ - ЕСТЕСТВЕННЫЕ УДОБРЕНИЯ!
Зачем их собирать, сжигать, вывозить?
Они за зиму растворятся в природе и принесут только пользу!
Відповісти | З цитатою
Подарю  (06.12.20 00:11): Урбанистам и экологам 2 тонны опавших листьев. Бесплатно. Самовывоз. Відповісти | З цитатою
Пара тролей-много ролей  (05.12.20 20:11): троли не успокоились. Начитается их, зарядишься злостью, и в бой, думаешь-люди пишут, а это троли сеят раздор в ролях людей, попавшихся на их крючок. А ролей у них-Голливуд отдыхает, и даже сами с собой общаются. .Столкнут так, что те, кто были за Филатова- будут за Краснова, защищать его от яростных нападков бушующих тролей. Те, кто были за равные права великов, машин, пешеходов - будут рвать друг другу глотки и творить невесть что . Нацвопрос - не вопрос! И тут вставят палки. И т.д. Троли кайфуют от чужих ссор, видать у самих не ладно.
Парень - урбанист - красавец во всех смыслах. Не факт, что он еврей, но если еврейская жилка есть-то это его плюс!!! Удачи ему и не обращать внимание на колкие и грязные коменты. Кстати, кто-то грамотный, хорошо дрессернул местных троллоло, и их раздутые амбиции разобиделись, но уже ооочень стараются).
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1  (05.12.20 18:30): Листья вывозят и добавляют в топливне брикеты при производстве и все равно потом сжигают... Відповісти | З цитатою
Mid  (05.12.20 16:51): "сжигать его нельзя" - кого "его", листья? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Ирина  (05.12.20 15:00): А дорожки в сквере у домов по Ярослава Мудрого 16-22"Экология-Д" не убирает тоже. Вывески меняются, а работать не хотят. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварійних дитячих та тренажерних майданчиків планують відремонтувати у 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті