Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
22:57

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Іспити на знання української мови склали вже понад три тисячі чиновників

Іспити на знання української мови склали вже понад три тисячі чиновників

Хочеш працювати на державу – знай українську! Минув рівно місяць з першої сесії іспитів на знання державної мови для всіх, хто планує працювати в бюджетних установах. Тепер це обов’язкова умова для працевлаштування. Сертифікат про високий рівень української вже отримали майже три з половиною тисячі майбутніх посадовців.

Артем був серед перших, хто складав іспит з володіння державною мовою у Дніпрі. Наразі хлопець претендує на посаду в Облдержадміністрації. А без сертифікату, що підтверджує високий рівень української, влаштуватися на держслужбу тепер неможливо.

Майбутній посадовець ділиться: знайшов на офіційному сайті зразки завдань і трохи підтягнув українську власними силами. Твердить: іспит дуже подібний до ЗНО – оцінювання після школи склав успішно, тож і зараз проблем не виникло.

Зо тиждень тому процедуру складання тесту спростили – завдань стало менше, як і часу на їхнє виконання – замість двох годин тепер дають 30 хвилин. У Дніпрі підтвердити рівень володіння державною мовою можна лише в кількох місцях і одне з таких – Обласна наукова бібліотека.

В іспитовому центрі цієї бібліотеки всього три місця для складання тестів, але зовсім скоро їх має стати більше. Тут проводять дві сесії на день, з понеділка по четвер. Відтак за тиждень іспит складають 24 людини.

Завдання складається з двох частин – письмової та усної – “Культура мови, письмо та читання», інша – говоріння. Учасники відповідають на запитання у комп’ютерах, у разі технічних складнощів – звертаються до інструктора. Користуватися будь-якими гаджетами чи шпаргалками – суворо заборонено. Серед учасників – пані Ганна, жінка бере участь у конкурсі на нову посаду і їй без сертифікату ніяк.

Проаналізувати зразок роботи ми попросили досвідчену філологиню. Фахівчиня твердить: знань зі школи та університетського курсу “ділової мови” цілком достатньо, аби успішно скласти іспит. Звісно ж, якщо людина навчалася давно, а у звичайному житті українською не користується, підготовка не завадить.

Також є питання з орфографії – правильності написання слів, відмінювання іменників та власні назви, зокрема прізвища. Але перш за все – лексика.

Кожен, хто складає іспит, чекає на сертифікат з результатом протягом п’ятнадцяти днів. Якщо балів набралось недостатньо – перескласти можна лише через 4 місяці. Цього часу, на думку законотворців, має вистачити, аби підтягнути рівень української мови.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Патріот України  (18.08.21 17:34): Вспомнился эпизод из "Дней Турбиных" - "Я думаю , я думАю , я думоваю ..." Відповісти | З цитатою
+  (18.08.21 17:15): Вот нисколечко не жалко чиновников. Как переобуваться, так они первые. Вот получите!)) Відповісти | З цитатою
ха-ха  (18.08.21 07:31): чиновник знает языки тупые на 99% Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Ахах  (18.08.21 07:24): "Знатоки" и "ценители" украинского языка испражняются в комментах.Cливной бачёк "скабеева" forever ? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Горожанка  (18.08.21 04:56): Нет там знаний, никаких. Відповісти | З цитатою
Евгений  (18.08.21 01:16): Учитывая то, что подавляющее большинство чиновников (из любых областей страны) в соцсетях пишут на суржике и с вагонами ошибок всех видов, слабо верится в честную сдачу этих экзаменов при подобных результатах. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Таки да  (17.08.21 21:36): Значит аттестат гос экзаменом по укр языку и ЗНО по укр языку не катят? ТО есть государство расписалось в ничтожности укр образования? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті