Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
17:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпровські фігуристи – про дебют на чемпіонаті Європи з фігурного катання та «лотерею» з коронавірусом

Дніпровські фігуристи – про дебют на чемпіонаті Європи з фігурного катання та «лотерею» з коронавірусом

Голіченко й Даренський прокоментували перший прокат на чемпіонаті Європи, а також розповіли про готовність до Олімпійських ігор, вплив пандемії та програму під музику п'ятиразових чемпіонів світу.

Як і в чоловічій категорії, Україна відібралася до довільної програми чемпіонату Європи-2022 у Таллінні й у спортивних парах. Місце у фінальній частині змагань забезпечив дует Софія Голіченко та Артем Даренський.

Для Голіченко й Даренського, які стали в пару в 2020 році, це був дебют на такому рівні змагань. Минулого року пара мала вперше виступити на чемпіонаті світу, що був кваліфікаційним до Олімпійських ігор-2022, проте напередодні вильоту до Стокгольма в березні отримали позитивний тест на коронавірус.

Цього разу, попри спалах випадків COVID-19 серед учасників змагань, українцям усе ж вдалося вийти на лід і врешті посісти 14-те місце за підсумками короткої програми. Українці зробили це з найкращим результатом сезону – 55.15 бала.

Враженнями від дебютного європейського виступу Софія та Артем поділилися в коментарі Суспільне Спорт.

Як прокоментували виступ українські фігуристи

Про дебютний прокат

Спортсмени сказали, що виступом "задоволені" та зізналися, що хоч "не все вийшло, як хотілося" й були похибки на елементах, але для першої спільної Європи "прокатали досить непогано".

"

Ми за один рік дуже багато чого зробили, – розповідає Даренський. – У нас є весь потрійний набір. Потрібен був час, щоб його викатати, вичистити, поставити в програму. Тому не можу сказати, що цей старт [на чемпіонаті Європи] в нас якийсь провальний. Тим не менше, наша задача – набагато чистіше катати".

Про причини помилок

"Мало часу було на підготовку через свята, і травми були, – пояснив Артем. – Трохи не влилися ще просто".

"Травма була в мене, – додала Софія. – Проблеми зі спиною. Я довго лікувалася. І на чемпіонаті України ми виступили не з повним набором, а з полегшеним, тому що були ще не впевнені, вирішили, що краще не ризикувати. Тільки після чемпіонату України почали готуватися до Європи".

Про готовніть виступити на Олімпіаді-2022

Попри те, що Голіченко й Даренський не змогли завоювати особисту олімпійську ліцензію, вони мають шанс представити Україну в командних змаганнях у Пекіні-2022. Українська збірна відібралася до цього виду змагань і збереже в ньому місце, якщо в танцях на льоду або спортивних парах від особистої квоти не відмовляться одразу дві країни. Інакше місце може перейти іншій збірній. Найближчими претендентами є Південна Корея та Білорусь, які стоять вище за Україну в рейтингу.

"Це такі змагання, де треба навіть не готуватися, а йти й робити все, що ти можеш", – вважає Даренський.

"Звісно, ми готові морально й дуже цьому тішимося", – запевняє Голіченко.

Про заходи безпеки від коронавірусу

Софія стверджує, що пара "насправді особливо ні з ким не контактує", але її партнер зазначає, що від зараження важко застрахуватися.

"Правду кажучи, це лотерея. Навіть із такою системою безпеки немає гарантії, що ти не заразишся. Реально одного дня думаєш, що все гаразд, ковіду не намічається, а наступного дня вісім людей з коронавірусом. Хто знає, з ким вони контактували, де вони були, що робили. На 100% себе не вбережеш. Тим не менше, це не означає, що треба ходити вільно, без маски".

Як і Шмуратко, дует не думав про те, щоб перестрахуватися й пропустити чемпіонат перед Олімпійськими іграми.

"Якби ми вже довго виступали [разом], для нас це було б більш-менш ясно, – ділиться Даренський. – А так це перша Європа. В будь-якому випадку треба було їхати, тому що це досвід, якісь досягнення для себе. І якби в нас була не тільки командна олімпійська ліцензія, а й наша, особиста, то, можливо, порушили б питання щодо скасування [поїздки на] Європу. Знову ж таки, це тільки питання. Насправді незрозуміло, як усе було б".

Про порівняння короткої програми з постановкою чемпіонів світу

Українці виконують коротку програму під саундтрек до фільму "Піна". Під цю саму музику в сезоні 2011/12 виступали дворазові бронзові призери Олімпійських ігор і п'ятиразові чемпіони світу – ексукраїнка Альона Савченко та Робін Шолкови, які представляли Німеччину в спортивних парах. Проте порівняння з однією зі знакових програм таких титулованих фігуристів український дует не боявся й не мав на меті щось повторити чи перейняти в німців.

"Не було такої цілі. Просто тренерка запропонувала музику – нам сподобалося, й ми вирішили під неї катати", – сказала Голіченко.

"Спочатку в нас була коротка програма під музику, яка у Вані Шмуратка в довільній, – Людовіко Ейнауді, – пояснив Даренський. – Вирішили поміняти, тому що сезон у нас досить об'ємний, а в "Піні" не треба особливо вливатися в програму, адже це підхожий стиль для нас, ми легко можемо на неї налаштуватися. Скоріше за все, в наступному сезоні мінятимемо обидві програми".

"Піна" – відома музика, але не такий прям хіт, який знає весь світ. Якби ми ставили щось дуже відоме, треба було б подивитися [на інших фігуристів], бо під відомі композиції й кататися треба відповідно".

Відео короткої програми пар на чемпіонаті Європи-2022 (виступ українців – з 2:26:24):

Хто такі Голіченко та Даренський

17-річна Софія та 20-річний Артем – українські фігуристи, які представляють Дніпро та виступають у спортивних парах.

Чинні чемпіони України (2021/22), срібні призери чемпіонату України-2020/21.

Це перший спільний чемпіонат Європи для пари. Даренський брав участь у континентальній першості 2020 року з попередньою партнеркою Софією Нестеровою.

У сезоні 2021/22 Софія та Артем посіли 5-те місце на челенджері Budapest Trophy та шосте – на Denis Ten Memorial Challenge у Нур-Султані.

У вересні пара брала участь у відборі на Олімпійські ігри-2022 на турнірі Nebelhorn Trophy в Оберстдорфі, проте не здобула ліцензії. Натомість дует зможе виступити на Олімпіаді в командному турнірі, до якого кваліфікувалася Україна.

Що далі

Четвер, 13 січня. 11:23 – Жінки. Коротка програма
Четвер, 13 січня. 19:00 – Пари. Довільна програма
П'ятниця, 14 січня. 12:33 – Танці. Ритмічний танець
П'ятниця, 14 січня. 18:00 – Чоловіки. Довільна програма
Субота, 15 січня. 13:35 – Танці. Довільний танець
Субота, 15 січня. 18:30 – Жінки. Довільна програма
Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


555  (14.01.22 23:58): Побед вам! Відповісти | З цитатою
123  (14.01.22 20:49): Ребята молодцы, успехов. Відповісти | З цитатою
хм  (14.01.22 15:52): Странно, что под подобными новостями совсем нет комментариев. Неужели никому это стало не интересно? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті