Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
05:37

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Кривому Розі виявили понад 400 назв вулиць, які пов'язані з Росією та Білоруссю й підлягають перейменуванню

У Кривому Розі виявили понад 400 назв вулиць, які пов'язані з Росією та Білоруссю й підлягають перейменуванню

У Кривому Розі склали список із понад 400 вулиць, провулків та площ, назви яких пов'язані з Росією та Білоруссю та підлягають перейменуванню. Про це йдеться в повідомленні на сайті Криворізької міської ради.

Як зазначив заступник міського голови Сергій Мілютін, передусім змінять назви, пов'язані з назвами міст та місць Росії та Білорусі, а також з російськими політичними діячами.

За його словами, зараз робоча група систематизує назви, які пропонуються для перейменування, після цього буде внутрішня дискусія в робочій групі, а потім – і громадське обговорення.

Учасниця робочої групи Вікторія Третяк каже, що вулиці міста мають бути перейменовані на честь військових, які боронять Україну.

"Ми маємо багато таких героїв з 2014 року: Національна гвардія України, 17-а танкова, 129-а бригада територіальної оборони, 60-а бригада, 80-а, 45-а, які стоять на обороні міста Кривого Рогу, не пускаючи ворога", – сказала Вікторія Третяк.
Філологиня, доцентка кафедри української мови Криворізького педуніверситету Наталія Малюга зауважує, що нові назви вулиць мають бути гармонійно вписані у "текст" міста.

"З наукової точки зору, місто сприймається також як текст, тобто це суцільний простір. Наприклад, у Довгинцівському районі поряд вулиці Баха, Моцарта, Котляревського. Тобто ми розуміємо, що ці вулиці названі на честь митців. От туди дуже добре б лягли вулиці, наприклад, на честь Леонтовича, Миколи Куліша чи на честь письменника, який є вихідцем з Кривого Рогу чи з Дніпропетровщини", – вважає вона.

Що відомо

Раніше міська рада Кривого Рогу створила тимчасову робочу групу з питань топоніміки, до складу якої увійшли керівники міськвиконкому та райрад, представники громадськості, науковці та краєзнавці.

У Дніпрі 21 квітня депутати міськради ухвалили рішення щодо перейменування близько 30 вулиць, чиї назви пов`язані з Росією. Вулицям дали назви громад, які зазнали руйнувань під час російської агресії та окупації: Чорнобаївська, Бучанська, Ірпінська. Також у місті з’явилися провулок “Азовсталі”, вулиці Польська та Волонтерська. 11 травня ухвалили рішення щодо зміни назв ще майже 20 топонімів, які мали стосунок до Росії.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті