Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
20:37

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Країні потрібні такі люди». Дніпровські студенти училищ про те, чому обрали робітничі професії

|«« «« »» »»|

Через війну в Україні збільшується попит на робітничі професії. Популярними, за словами представниці інспекції з питань праці та зайнятості населення, стали вакансії, які пов’язані з будівництвом та агросектором. Збільшилася і кількість студентів, які оволодівають робітничими спеціальностями.

Георгій вирішив піти вчитися на верстатника. Каже, ця справа йому дуже подобається.

“Можеш сам зробити щось своїми руками. Країни потрібні такі люди”, – говорить хлопець.

Кирило планує стати автоелектриком. Впевнений, завжди зможе знайти собі роботу за цією спеціальність:

“Я обрав цю професію, бо вона має дуже великий попит. Навчився працювати з паяльником, монтувати електропроводку, ремонтувати деякі верстати”.

Яна Луценко закінчила навчання рік тому. Зараз працює на токарному верстаті у професійному училищі.

“Ця професія має попит, тому що на всіх підприємствах треба якусь деталь виточити. Де машини виготовляють, теж деталі потрібні – це все робиться на токарних верстатах”, – говорить майстриня.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Вищого професійного училища №17 Володимир Лук’яненко каже: охочих навчатися на робітничих спеціальностей зараз вдвічі більше, аніж вони мають місць.

“Як показує статистика, то наша молодь і батьки нашої молоді розуміють, що закінчивши військові дії, коли ми переможемо, необхідно буде відбудовувати нашу державу. Тому останній часи попит пішов у нас у бік робітничих професій. Це зварювальник, електрогазозварювальник і машиніст крану”, – говорить заступник директора.

Також наразі є попит на спеціальності у сфері будівництва, каже директорка Дніпровського вищого професійного училища будівництва Валентина Яблонська.

“Все ж таки будівельні професії затребувані на ринку праці. Були, будуть. Якщо проаналізувати попередні роки, то дуже великий попит був на електрогазозварника. І у нас здебільшого інтегровані професії, тобто, дві-три в одній. Це дуже добре для наших здобувачів освіти. Користувалися попитом слюсар з ремонту автомобілів, електрозварник, монтажник санітарно-технічних систем і устаткування, електрогазозварник. І, звичайно, столяр. Ми єдині в області готуємо столярів”, – зазначила Валентина Яблонська.

70% вільних вакансій на ринку праці – робітничі спеціальності, зазначає начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міськради Тетяна Янушкевич.

“Все, що пов’язано з будівництвом, агросектором, логістикою – буде затребувано. Найбільший попит буде на будівництво, оскільки в кожному домогосподарстві у сім’ї, яка втратила житло, чи житло пошкоджено, потрібно буде все це відновлювати, і потрібні будуть спеціалісти”, – повідомила фахівчиня.

Для охочих оволодіти робочими професіями у Дніпрі також є можливість пройти курси перепрофілювання від центру зайнятості.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті