Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 05 червня 2024
23:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпрянам дозволили в односторонньому порядку розривати договори про купівлю нерухомості

Дніпрянам дозволили в односторонньому порядку розривати договори про купівлю нерухомості

Парламент України у другому читанні ухвалив закон №5091, яким покупцям квартир дозволено розривати договір купівлі-продажу нерухомості та вимагати повернення своїх грошей, якщо будинок не було вчасно введено в експлуатацію.

Війна обрушила всю економіку України.

Серед інших галузей постраждала і будівельна. Це – вже не перша глибока криза, яку переживає будівельна сфера. Всі ми чудово пам'ятаємо, як негативно на будівництво нових об'єктів вплинули кризи 1998, 2008, 2014 років. Скільки об'єктів було заморожено, скільки тисяч людей намагалися досягти на мітингах і в судах компенсації за свої квартири, які так і не збудували.

Поза всякими сумнівами, нинішня криза галузі – найважча з непрогнозованим розвитком. Так, у Дніпрі та країні загалом відновилися роботи на низці об'єктів. Але набагато більше будівництв заморожено і не зрозуміло, коли оживуть. І чи оживуть взагалі…

Розмову про те, скільки житла було за ці півроку зруйновано рашистами, залишимо за межами цієї публікації.

Не обговорюватимемо й привітні обіцянки про те, що після нашої Перемоги хмари інвесторів з усіх кінців світу з відкладеними для нас мільярдами кинуться відновлювати економіку України загалом та будівельні об'єкти зокрема. Давайте спочатку доживемо до Перемоги і подивимося, чим ці прогнози обернуться насправді…

Тим часом Верховна Рада в другому читанні схвалила дуже важливий для покупців нерухомості закон.

Про нього відомий дніпровський експерт у сфері нерухомості Сергій Логутенко розповів таке:

«Рада дозволила українцям розривати договори купівлі-продажу квартир, якщо будинок не було вчасно введено в експлуатацію

Покупцю надається можливість розривати договір купівлю-продажу квартири через порушення строку прийняття в експлуатацію будинку більш як на шість місяців, крім випадків, якщо таке порушення зумовлено форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), що підтверджено у встановленому законом порядку. Перебіг цього строку зупиняється на період оскарження рішень, дій або бездіяльності державних органів, якщо такі рішення, дії або бездіяльність впливають на строк прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, яким пропонується надати покупцю право розривати договір купівлі-продажу квартири за умови, якщо будинок було введено в експлуатацію на 6 місяців пізніше проєктного терміну. Бідні забудовники . Або слава Богу допомогли ? Всі проблеми будуть вирішені ? Напевно після війни буде дуже багато судів».

За рамками законопроекту залишається найнагальніше питання. Як покупцям так і не побудованого житла, які розірвали договір, домогтися повернення своїх грошей? Зрозуміло, що шляхом судових позовів. Можна уявити, наскільки суди виявляться завалені такими позовами, якщо криза у будівельній галузі поглиблюватиметься.

Та й відповідність отриманої компенсації реально вкладеним коштам навіть у разі позитивного рішення суду залишається дуже сумнівною. Адже у довоєнний час люди вкладали у майбутнє житло гривні за курсом 23-25 ​​грн за долар. Яким буде курс на момент завершення всіх цих історій, навіть уявити неможливо.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті