Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
06:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Спад в економіці України має припинитися ближче до літа - НБУ

Спад в економіці України має припинитися ближче до літа - НБУ

Спад в економіці України має припинитися у другому кварталі 2023 року.

Про це йдеться в новому інфляційному звіті від НБУ, пише УНН.

Як зауважують у НБУ, відновлення економіки стримують наявні логістичні проблеми, особливо в металургії, руйнування потужностей, зокрема в енергетиці, та зниження реальних доходів населення. Значний від’ємний внесок у зміну реального ВВП, як вказано, має і сільське господарство – як через нижчі показники врожайності цього року, так і значно менші посівні площі. Основний внесок у зменшення реального ВВП за підсумками поточного року матиме внутрішній попит.

Тож, відповідно до прогнозу Нацбанку, який дещо поліпшено проти попереднього у липні, реальний ВВП України цього року скоротиться на 31,5%. Падіння економіки, як очікується, продовжиться у першому кварталі 2023 року (-17,5%), а з другого кварталу наступного року має початися відновлення (13,9%).

За підсумками 2023 року прогнозуються ріст реального ВВП на рівні 4%, за підсумками 2024-го - зростання на рівні 5,2%.

Як зауважують у Нацбанку, у прогноз закладене послаблення безпекових ризиків із середини 2023 року - це стане ключовим чинником майбутнього відновлення економіки.

"Зокрема, повноцінне поновлення роботи чорноморських портів дасть змогу суттєво наростити український експорт. Значна бюджетна підтримка стимулюватиме споживчий попит та інвестиції у відбудову країни. Водночас значний масштаб втрат робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки. За таких умов темпи зростання ВВП України в наступні роки будуть стриманими – на рівні 4-5%", - сказано у звіті.

Що стосується інфляції, то її на кінець цього року очікують на рівні 30%, зі спаданням до 20,8% на кінець 2023 року і до 9,4% на кінець 2024-го.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті