Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 24 травня 2024
19:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У дворах багатоквартирних будинків Дніпра встановлять укриття

У дворах багатоквартирних будинків Дніпра встановлять укриття

Найближчим часом у Дніпрі монтуватимуться нові види наземних укриттів. А біля вже встановлених з'являться вбиральні.

У Дніпрі біля зупинок громадського транспорту наразі зводять 28 бетонних укриттів, у яких городяни можуть захиститися від ворожих атак з повітря. За яким принципом, розкажіть нам будь-ласка, вибирали зупинки? Чому саме ці, а не сусідні? Як укриття розподіляються загалом по районах міста? На ці запитання відповів голова штабу Ради оборони Дніпра Геннадій Корбан.

– По-перше, справді, ще місяць тому на засідання Громадської ради міста Дніпра було винесено та розглянуто кілька проєктів подібних наземних укриттів.

Те, що Ви бачите, – це один вид наземних укриттів. Найближчим часом монтуватимуться інші види наземних укриттів, інших форм. Дійсно, було затверджено кілька типових проєктів наземних укриттів, та було запропоновано міськраді провести тендери та замовити подібні укриття у тих, хто їх виготовляє.

Крім того, довго дуже сперечалися з приводу місць, де можна розташовувати ці укриття. Звичайно, насамперед цікавили місця великого скупчення людей.

Велике скупчення людей в основному відбувається на великих транспортних вузлах у центрі міста, і не тільки в центрі міста, і великих транспортних вузлах у мікрорайонах, де відбуваються різні пересадки людей з одного виду громадського транспорту на інший вид громадського транспорту.

Також були розглянуті громадські місця, де люди гуляють – це парки, це набережні, щоб люди при звуку тривоги могли швидше знайти і сховатися в подібні приміщення.

Тому 28 таких укриттів, які ставляться – це, будемо так говорити, перший пул або перший транш, який вже розіграний і замовлений на тендерах. І вони ставитимуться у громадських місцях, саме у місцях скупчення людей, де найбільші є ризики, що люди можуть постраждати.

Але це лише перша частина того, що ми бачимо. Оскільки споруджуватимуться укриття також біля дитячих садків, біля шкіл, і згодом, можливо, у великих дворах, де багато проживає людей, саме там, де багатоповерхова забудова і не вистачає притулків, укриттів. Тому прийнято рішення, що такі укриття можуть бути поставлені прямо у дворах цих домоволодінь для того, щоб люди могли спуститися та сховатися в цих приміщеннях, у цих укриттях.

Ця робота тільки почалась. Я думаю, що люди помітять її з часом. І ця робота триватиме доти, доки не піде небезпека, яка загрожує нашим людям.

Наземні укриття у Дніпрі: сидіння, стріт-арт та туалети поруч

– Чому вони такої незвичайної форми, ці укриття? Щось усередині планується? І чого саме вони можуть захистити?

– Так, справді, ці укриття розроблялися, по-перше, я скажу відверто, вони розроблялися на базі тих укриттів, які ми робили на лініях оборони як оборонні споруди. Але там вони більше, я б сказав, грубіші. А тут постаралися все-таки якісь більш-менш приємні форми оку дати. Хоча, безумовно, подібні споруди настільки брутальні, що вони не тішать око людей.

Але зараз я особисто звернувся до головного архітектора та головного художника міста для того, щоб вони залучили молодих людей, які зможуть ці споруди трохи облагородити і зробити якийсь стріт-арт, якесь графіті для того, щоб вони хоч трохи радували око.

Те, що стосується зручностей усередині: поруч з цими укриттями будуть поставлені туалети, біотуалети. Тому що ми знаємо, що іноді тривоги тривають і годину, і дві, і чотири години. Звичайно, люди мають природні потреби, які вони повинні задовольняти. Тому будуть поставлені біотуалети поряд з укриттям. Усередині укриття будуть оброблятися дерев’яною рейкою. Будуть облаштовані місця для сидіння, місця для того, щоб людина могла сісти, для того, щоб вона могла перечекати тривогу в більш комфортних умовах.

Але ми маємо розуміти, що абсолютно комфортними ці укриття зробити неможливо. Тому всіляко намагаємося, але хоча б так це зберігає життя людей.

Щодо безпеки цих укриттів: вони сертифіковані, вони випробувані аж до прямих влучень. Звичайно ж, якщо буде пряме влучення ракети, можливо, воно буде частково зруйноване, це укриття, але в будь-якому випадку це збереже життя людей.

Тому я сподіваюся, що це допоможе і це трохи заспокоїть людей, і додасть їм впевненості у безпеці в ті моменти, коли звучить повітряна тривога.

Потреби Дніпра в укриттях величезні, радянських сховищ мало

– Ви вже сказали, що планується ще більше таких укриттів. А яка загалом потреба міста, якщо враховувати, що Ви прогнозуєте, що війна не закінчиться так швидко, як хотілося б?

– Потреба у них величезна. Ви ж розумієте, що всі радянські бомбосховища, багато з них непридатні до експлуатації, багатьох взагалі не існує, вони існують тільки на папері. Тому мені навіть складно сказати яка потреба. З урахуванням того, що наше місто займає 400 квадратних кілометрів, і ми одне з найбільших міст, можливо, на планеті, тому потреба у таких укриттях дуже велика. Важко сказати скільки. Поки замовлятимемо для того, щоб хоча б убезпечити громадські місця.

Далі перейдемо до садків, шкіл. Далі перейдемо в багатоквартирні будинки, великі двори, де можна буде ставити такі укриття для того, щоб люди теж мали можливість сховатися альтернативно в таких укриттях.

Потреба велика, мені складно назвати цифру, бо місто розтягнуте, у нас величезні мікрорайони. Ви розумієте, що ми знаємо, що ракета може прилетіти в будь-яке місце, а бомбосховищ – їх просто немає. Я вже не говорю зараз за приватний сектор — там взагалі не існує жодних бомбосховищ.

Тому потрібно робити те, що ми можемо робити, і це ми робимо.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


che  (14.11.22 13:33): Геннадий Олегович - человек удивительного таланта. В первую очередь таланта зарабатывать деньги и вешать лапшу на уши. Відповісти | З цитатою
666  (11.11.22 13:31): Один самых больших городов на планете? Что курил этот негражданин? Відповісти | З цитатою
Вопросик  (08.11.22 14:43): А что Корбана уже впустили в Украину и гражданство вернули? Відповісти | З цитатою
корбанара Олег  (07.11.22 16:15): какие тесты проходили эти строения ? или так на глаз строили ? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті