Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
06:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

З 1 листопада українцям відпускатимуть наркотичні препарати – за е-рецептом

З 1 листопада українцям відпускатимуть наркотичні препарати – за е-рецептом

З листопада наркотичні препарати відпускатимуть за е-рецептом. Йдеться, зокрема, і про знеболювальні для пацієнтів, які проходять складне лікування. Запуск такої практики провадиться в межах перехідного періоду для медичних установ. Повноцінне впровадження відбудеться з 2023 року.

Про це Відкритому розповіла начальниця управління Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Шулика.

Психотропні препарати зазвичай потрібні як знеболювання для пацієнтів, які проходять складне лікування. Наприклад, для людей з онкологією, тяжкими травмами, серцево-судинними захворюваннями, а також при наданні паліативної допомоги. Оборот наркотичних лікарських засобів суворо обмежений державою. Раніше їх відпускали виключно за рецептом на спеціальному бланку форми №3. Тепер додається новий інструмент – електронний рецепт.

«Отримати е-рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб можна на прийомі у лікаря, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний фахівець – хірург, онколог чи невролог. Втім, якщо лікар поки що не працює з електронною системою охорони здоров’я або є технічні складнощі, пов’язані з відсутністю електроенергії тощо, на перехідному етапі пацієнтові можуть виписати паперовий рецепт. Щоб отримати електронний рецепт, пацієнт має бути зареєстрований у електронній системі охорони здоров’я. Зареєструвати пацієнта до ЄСОЗу може будь-який лікар, до якого звернеться пацієнт», – пояснила Наталія Шулика.

Після виписки електронного рецепту пацієнту надійде смс з його номером та унікальним кодом підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів. Термін дії такого рецепту становить 10 днів із дня його виписки. Оплачує наркотичні знеболювальні за е-рецептом пацієнт самостійно. Однак у 2023 році Національна служба здоров’я планує розпочати реімбурсацію цих препаратів. Щоб пацієнти змогли їх отримувати безоплатно або з невеликою доплатою, як зараз одержують «Доступні ліки».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті