Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
03:06

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі пропонують перейменувати вулицю Рилєєва

У Дніпрі пропонують перейменувати вулицю Рилєєва

Місто продовжує позбавлятися топонімів, пов'язаних з імперіалістичною та тоталітарною спадщиною.

І ще одне найменування, яке громадськість пропонує прибрати з карти Дніпра – вулиця імені російського поета та громадського діяча Костянтина Рилєєва.

Їй пропонують надати ім'я українського вченого Івана Огієнка.

Ось що про це розповів дніпровський громадський діяч Сергій Волинець:

«Спільно з групою парафіян Храму преподобних Антонія і Феодосія Печерських ПЦУ ініціювали перейменування вулиці Рилєєва у Дніпрі на честь Івана Огієнка.

Іван Огієнко відіграв помітну роль у розбудові й українізації системи освіти та національної церкви в Україні.

Він був одним з тих, хто розпочав справу заснування Української академії наук. Міністерство освіти УНР під його керівництвом ухвалило накази та рішення про відкриття нових українських гімназій, обов’язкове загальне навчання, запровадження української мови викладання в усіх школах України.

Ще сто років тому Огієнко обґрунтував право Української Православної Церкви на незалежність та самостійне існування, сприяв утвердженню її автокефальних засад, впровадив у богослужіння українську мову, реформував систему духовної освіти, ініціював об’єднання трьох українських автокефальних церков за кордоном.

Справою усього його життя став переклад Біблії українською мовою.

Огієнко рішуче засуджував русифікаторську політику керівництва УРСР, виступав проти обмежень прав людини, зокрема свободи совісті, нищення пам’яток культури, сповідування руйнівної ідеології у СРСР.

Не останню роль у його житті та діяльності відіграло місто Дніпро. Тут у місцевому видавництві він друкував свої історичні монографії, а на сторінках “Літопису Катеринославської вченої архівної комісії” – власні розвідки.

Символічно, що на вулиці Рилєєва розташований Свято-Благовіщенський жіночий монастир та Церква преподобних Антонія і Феодосія Печерських ПЦУ, а сама вулиця проходить обабіч середньої загальноосвітньої школи №147 ім. В.Чорновола. Таким чином, дана вулиця наче об’єднує сфери діяльності Івана Огієнка – освітньо-наукову та релігійну».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті