Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 09 червня 2024
09:30

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Розкопки кургану у Підгородному призупинено. Що далі?

Розкопки кургану у Підгородному призупинено. Що далі?

Роботи на стародавньому кургані Белюхова Могила на околиці Підгородного викликали величезний суспільний резонанс. Наразі роботи призупинено, але залишаються питання про те, що буде далі з цією пам'яткою історії та археології.

Міський сайт вже повідомляв про те, що на околиці Підгородного за допомогою важкої будівельної техніки почали розкопувати стародавній (2-го тисячоліття до н.е.) курган Белюхова Могила під охоронним номером 6068.

Це викликало шквал обурення істориків, краєзнавців та громадських працівників, які припускають, що курган зібралися ліквідувати заради розширення території елітного відпочинкового комплексу.

Як повідомляє представник організації «Хранителі курганів» Гріандр Тарновський, наразі роботи призупинено, але розрита частина кургану ніяк не захищена від негоди:

«Через активну позицію громадськості археологи злякалися, заховали техніку і зникли з розкопу. Але розкоп так і залишили.

Після дощу стався значний зсув грунту, шари перемішалися - до біса стратиграфію. Це не археологи, це псевдонауковці, які відступили від наукових принципів заради легких грошей.

Далі буде...».

Відомий історик, краєзнавець, засновник єдиного в Україні Музею Хреста Віктор Векленко продовжив вивчати причину розриття цього кургану та з'ясував:

«Навколокурганне.

Отже, ми ще маємо великий курган Белюхова Могила, пам’ятку під охоронним номером на території ОТГ, яку «досліджує» «Охоронна археологічна служба» ІА НАН України. Курган знаходиться на впорядкованій території ОТГ і йому нібито нічого не загрожує крім людських інтересів.

І далі починаються суцільні питання.

Кажуть, що метою «дослідження» є науково-рятувальні археологічні розкопки (!) та археологічний нагляд (?).

Безумовно, ми не ставимо під сумнів компетентність співробітників зазначеної структури в якості розкопувачів, але ми маємо дивну ситуацію.

За останні роки вони розкопали великий курган в Ново-Олександрівці, низку пам’яток археології по майбутній Решетилівській трасі, два сезони мордували Новобогородицьку фортецю і сезон – Ігренський півострів.

Тільки процес дослідження передбачає не тільки вилучення артефактів із землі і написання звіту про розкопки, який майже ніхто не побачить, але і введення до наукового обігу (тобто – наукові публікації) здобутої інформації, бо ніхто крім дослідників нею не володіє. А тепер – родзинка: розгорнутих публікацій немає. Від слова «зовсім». Щось, за принципом «на – і вдавись» може бути в «Археологічних дослідженнях в Україні», але цього абсолютно недостатньо.

Тобто ми маємо ситуацію, коли якісь люди під прикриттям відповідних документів здійснюють археологічні роботи, вилучають артефакти і вивозять їх з регіону. Наукових публікацій немає, передачі в повному обсязі до обласного чи місцевих музеїв немає. Як це називається? Є питання і до методики дослідження цього кургану – що там робить екскаватор, чому бульдозер періодично працює без всебічного нагляду?

Йдемо далі. Місцеві пам’яткоохоронні органи з структури державної влади сприяють вищеописаній діяльності. За винятком супроводження будівельних робіт державного значення подібні роботи без реального наукового супроводження є просто скарбошукацтвом, якщо не сказати гірше. Але якщо реальна наукова робота відсутня, то чому таким дозволяють копатися на території області?

І ще. Та ж Белюхова Могила знаходиться на території ОТГ, між державою і ОТГ було укладено охоронну угоду, тобто громада несла відповідальність за збереження пам’ятки. Відповідно – чи були громадські слухання щодо знесення кургану і подальшої забудови зазначеної території? Чи було відповідне рішення Підгороднянської міської ради? І якщо є якісь місцеві папери, то чії підписи стоять під ними?

Таких питань багато. Дуже багато. І хочеться на них почути відповіді».

Громадники Ангеліна Копанько, Іван Гайдук та інші, які борються за збереження історичної пам'яті, пропонують у цій ситуації ініціаторам робіт зберегти курган, упорядкувати його території та зробити цей об'єкт прикрасою туристичного комплексу:

«Знищити і мати відповідну «славу» або відтворити визначну пам’ятку і дійсно мати Славу?!

Вибір завжди є!

На території п’ятизіркового готелю Sunray знищується курган!

Друзі, допоможіть налаштувати Гузенко Олександра Анатолійовича до співпраці.

Щоб на орендованій території землі у межах і поза охоронної зони кургану була туристична мекка, СанРею туристичний магніт, Підгородні слава, Олександру повага, шана і прибутки, заздрість інших власників бізнесів і взірець. А у колекції давніх дорогоцінностей мати («власний») курган, з другою назвою курган Гузенка - чи це не круто?!

Поки ще можна відновити курган, територія має благоустрій, освітлення, відновити дерн, запросити пана біолога Вадима Манюка, спеціаліста з польових рослин, роботи буде усім. Головне буде позитивна інформація по світу після безсоромного знищення кургану Ново Олександрівки. Подолали злочинність, подолали корупцію, зберегли курган - перлину світового масштабу від знищення, набули широкого розголосу, благодійність меценату, співпраця, відродження, модернізація археологіі і служби археології.

Туристична мекка, паралельні маршрути Підгородненською ОТГ і прилеглими, безліч цікавих місць, курганів, майданів, ярів, річок, урвищ, легендарних місць..... Туристичних перлин....... І це все Підгороднє!!! Відділ культури, активісти, ГО....».

Як розвиватиметься ситуація далі і що буде з давнім курганом, покаже час…

Ілюстрації з вільного доступу до соцмереж.








Gorod.dp.ua на Facebook.


что дальше?  (29.03.23 12:02): Логичным было бы разогнать всю эту архиологическую братию. И не только в городе или области, а в стране! Десятилетия ничего не делают, а когда кто-то начинает распахивать курган, чтобы ЕДУ выращивать, вылазят эти как тараканы их любых щелей и начинают рассказывать о важности кургана, и что раскопки делаются без археологов. А где вы раньше были? Почему вы не работаете с курганами? Не любите в полях жить, - лучше сидеть в кабинетах, переписывать бред, придуманный такими же дармоедами, но чуть раньше, фантазировать о том как оно было, вместо того, чтобы поехать, раскопать, увидеть и описать? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Не мали права»: у Дніпрі контролери електротранспорту оштрафували неповнолітню (16)

•  Нічна перлина: як виглядає Успенська площа у Дніпрі у вечірній час доби (12)

•  Відео моменту: у Дніпрі на Набережній Перемоги зіткнулись Renault та Kawasaki, водійка двоколісного в лікарні (10)

•  Засмагають, займаються спортом та бавляться у воді: у Дніпрі на Монастирському острові панує літній настрій (9)

•  Селфі на залізниці призводять до загибелі підлітків (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на Новому мосту водій BMW зніс скутериста (5)

•  На косі Перемоги над водою знову видно останки місцевого «Титаніка» (4)

•  У Дніпрі на Воздвиженському узвозі зіткнулись Hyundai та 14-річний мотоцикліст на Geon: дитина в лікарні (4)

•  На Дніпропетровщині очікується аномальне літо: прогноз синоптика (4)

•  «Необхідний крок»: в Міненерго прокоментували підвищення тарифів на електроенергію (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті