Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 12 травня 2024
17:35

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Пішов із життя видатний кардіохірург із Дніпра

Пішов із життя видатний кардіохірург із Дніпра

Вагому частину свого професійного життя Є. В. Колесов присвятив розвитку кардіохірургії на Дніпропетровщині.

25 березня 2023 року пішов з життя видатний кардіохірург, доктор медичних наук, професор Євген Васильович Колесов. Про це повідомили у Дніпровському державному медичному університеті.

Є. В. Колесов народився 15 червня 1935 року в місті Перм, у сім'ї лікарів. У 1959 році закінчив Ленінградський медичний інститут імені академіка І. П. Павлова та отримав диплом з відзнакою. Євген Васильович пройшов потужний шлях становлення лікаря й науковця: клінічний ординатор, районний хірург, завідувач відділу коронарної хірургії.

У 1964 році захистив кандидатську дисертацію «Штучна зупинка серця і модифікація його ритму під час кардіологічних досліджень». 1972 року захистив докторську дисертацію «Застосування мамарно-коронарного анастомозу для лікування ішемічної хвороби серця». У 1985 році здобув звання професора.

Вагому частину свого професійного життя Є. В. Колесов присвятив розвитку кардіохірургії на Дніпропетровщині. З 1983 по 1992 рік він завідував кафедрою шпитальної хірургії Дніпропетровського медичного інституту. За його ініціативи в обласній лікарні ім. І. І. Мечникова у 1985 році було відкрите торакальне відділення, яке через рік стало називатися відділенням кардіохірургії та електрокардіостимуляції. Клініка працювала в напрямі вдосконалення методів лікування вроджених вад серця, а також брадиаритмій з використанням електрокардіостимуляції та прямої реваскуляризації міокарда. Вперше в Україні були проведені операції з відновлення коронарного кровообігу на скоротному серці за малоінвазивною методикою, а також із застосуванням судинозшивних апаратів. Крім того, клініка займалася клапанним протезуванням, лікуванням вроджених вад серця.

Автор понад 300 наукових праць, 6 патентів. Під його керівництвом захищені 1 докторська та 8 кандидатських дисертацій. Лауреат Державної премії СРСР за розробку хірургічного лікування ішемічної хвороби серця (1988).

У 2000 році на Всесвітньому конгресі в Парижі за підсумками тисячоліття визнаний одним із найвидатніших новаторів у хірургії 20 століття.

Євген Васильович Колесов був делікатною, інтелігентною, широко ерудованою людиною, справжнім професіоналом своєї справи. Таким він і залишиться в пам’яті колег, учнів та друзів.

Прощання та поховання відбудеться 31 березня 2023 року у Варшаві, де Євген Васильович мешкав останнім часом.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким померлого. Світла пам’ять!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті