Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
18:55

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Яна Матвійчук ініціює спрощення процедури видачі дозволів на зброю

Яна Матвійчук ініціює спрощення процедури видачі дозволів на зброю
Дискусії щодо права на особисту зброю для українців точаться роками. Є аргументи «за» та «проти». Є відверті маніпуляції та «жахачки». І простежуються як мінімум дві тенденції: зростаюча потреба свідомої частини суспільства у здобутті цього права та, одночасно, — відвертий спротив деяких можновладців. Перші намагаються досягти рівності захистити себе. Другі — бояться , адже це посягання на їх «безмежну» владу. А тим часом для отримання дозволу на зброю в Україні зараз треба витратити кілька місяців, пройшовши сім кіл бюрократії.


Українська підприємиця та координаторка руху «Українцям зброю» Яна Матвійчук прагне досягти спрощення процесу отримання дозволу на купівлю, зберігання та носіння зброї. З цією метою вона ініціювала збір підписів під петицією: звернувши увагу Президента на проблему, можна зробити перший крок до позитивних змін. Тому долучитися та поставити свій підпис варто вже зараз.

Запит від суспільства є. Наступний крок — за владою

Навесні 2022 року у застосунку «Дія» провели опитування щодо спрощення процесу регуляції видачі дозволів на зброю та розширення прав українців на її отримання. 58% респондентів висловили своє прагнення. Про необхідність створення нового закону про зброю висловився і міністр оборони, адже, за його словами, ця сфера регулюється застарілими нормативними документами.

Насправді суспільство досить довго йшло до розуміння необхідності мати власну зброю. Ще кілька років тому опитування показало б інші результати. Але зараз, перед обличчям реального ворога, багато українців усвідомлює: право на захист — це не лише виклик поліції чи віра у ЗСУ. Це — можливість у разі потреби взяти до рук зброю та застосувати її до злодія чи ворога країни.

«Я поділяю думку більшості українців: нападати на озброєну націю будуть лише самогубці», — зазначає Яна Матвійчук. — «Ми не встигли усвідомити це до повномасштабної війни з росією. Але ніколи не пізно зробити крок на випередження проти майбутніх можливих загроз».

Але в країні досі є люди з доступом до медіа та «лідерів думок». Вони намагаються сформувати протилежне ставлення. На їх думку, спрощення процесу отримання дозволу на зброю — це шлях до масової стрілянини та збільшення кримінальних правопорушень.

Переважно ці «жахачки» розповсюджують люди, які мають владу. Тож справжні їх мотиви інші: вони бояться встановлення справжньої демократії в Україні. Адже озброєна нація не терпітиме знущань та не допустить тиранії чи відкритого ігнорування запитів народу.

«Українці на початку повномасштабної війни, отримавши тисячі автоматів, боронили свої міста та охороняли порядок. Це — найкраще підтвердження свідомого ставлення людей до зброї», — стверджує Яна Матвійчук.

Що не так з процедурою отримання дозволу на зброю?

Українці мають право отримати дозволи на гладкоствольну та нарізну зброю. Папірців має бути два: перший — на купівлю (так звана «зеленка»), а другий — на носіння й зберігання (у народі його називають «червона книжечка»).

Щоб легально купити зброю, треба надати до МВС:

  • заяву й заповнений бланк;
  • довідку про закінчення курсів і здачу екзамену, який підтверджує навички поводження зі зброєю;
  • документ, підтверджуючий адресу проживання (якщо заявник не живе за пропискою);
  • довідку про проходження медичного огляду;
  • копію паспорта;
  • квитанцію про сплату державної послуги (платити можна лише офлайн та у тому банку, до якого направлять).

Збір документів, черги, черги, а потім, після успішної здачі — місяць очікування на відповідь. Якщо вдалося отримати «зеленку» — можна купити зброю у крамниці та… збирати новий пакет документів:

  • заяву;
  • фотокартки 3х4;
  • копію дозволу на купівлю зброї з відміткою крамниці про продаж;
  • квитанцію про сплату держпослуги;
  • для нарізної зброї — договір страхування, а також довідку про пробний відстріл.

Ще купа черг, а потім — знову очікування. Нарешті після отримання «червоної книжечки» можна повноцінно зберігати та використовувати зброю. Але — до закінчення терміну дії дозволу. А далі — все заново.

Так, дозвіл на зброю з 2022 року отримати легше: на час воєнного стану в МВС значно спростили процедуру. Проте одразу після закінчення війни власники зброї мають або пройти «класичний» процес отримання дозволу, або ж здати свої «стволи» до поліції.

«Я отримувала дозвіл на зброю ще до спрощення, і витратила на це кілька місяців», — коментує Яна Матвійчук. — «Відчула на собі забюрократизованість процесу, застарілість процедури та інші недоліки. Це необхідно змінити, причому терміново».


Є багато нелогічних нюансів у процесі отримання дозволу на зброю. Наприклад, необхідність звертатися лише за місцем прописки, отримувати два дозволи замість одного, платити лише офлайн, терпіти купу черг… І найжахливіше, що на підтримку цієї бюрократії йдуть гроші платників податків.

А насправді держава могла б заробляти більше: по-перше, шляхом спрощення процедури й оптимізації держапарату, а по-друге — завдяки зменшенню ринку нелегального обігу зброї. Якщо процедура отримання дозволу стане простою та прозорою, велика частина громадян купуватиме зброю легально, а не «з рук». А це — податки, збори та інші шляхи поповнення бюджету.

Як можна розв’язати проблему?

В Україні немає актуального закону про зброю. Хоча, судячи з ініціативи групи депутатів, можна сподіватися на створення такого нормативного акта у перспективі. Що можна зробити зараз? Розв’язати проблему з застарілою та недолугою процедурою отримання дозволу на зброю.

Насправді достатньо перейняти досвід США та наділити продавців крамниць правом реєструвати дозволи безпосередньо під час купівлі. Покупцеві для цього треба лише показати водійське посвідчення.

Логіка зрозуміла: для отримання дозволу на керування автівкою людина проходить медогляд та надає до поліції всі дані про себе. Тоді навіщо потрібна аналогічна процедура для дозволу на зброю? Проста зміна підходу докорінно вплине на застарілу й незручну систему.

Яна Матвійчук закликає зробити перший крок до спрощення отримання дозволу на зброю в Україні. Підпишіть петицію: додайте свій голос вже зараз. Повноцінне право на захист має бути у кожного українця.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте