Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 30 травня 2024
07:09

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Таємниці історії: 125 років тому в Катеринославі гастролювала світова знаменитість

Таємниці історії: 125 років тому в Катеринославі гастролювала світова знаменитість

Сенсацією в культурному житті Катеринослава став приїзд навесні 1898 видатного італійського трагіка Густаво Сальвіні.

До кінця 19 століття завдяки бурхливому розвитку Катеринослав поступово позбавлявся іміджу глибоко провінційного міста.

У нашому місті дедалі частіше бували відомі особи, актори, співаки, музиканти. Але навіть на тлі цього культурного потепління приїзд Густаво Сальвіні став сенсацією.

Про те, як вдалося заманити до Катеринослава світову зірку театру, розповів відомий дніпровський історик, письменник, краєзнавець Микола Чабан:

«ТРАГІК ГУСТАВО САЛЬВІНІ В КАТЕРИНОСЛАВІ.

125 років тому, навесні 1898-го Катеринослав дочекався виступу славетного італійського трагіка Густаво Сальвіні. Більшою славою на сцені користувався, щоправда, його батько Томазо Сальвіні (1828-1915), який потрапапив до всіх енциклопедій.

Густаво Сальвіні народився в Ліворно 24 травня 1859 року. А помер 6 липня 1930-го в Марина ді Піза. Славетний актор італійського театру і кіно. Дитя акторів, він народився у родині славетного трагіка Томазо Сальвіні і його дружини Клементини Каццола (1832-1868). Клементина народила чотирьох дітей – Густаво, Емілію, Алессандро і Маріо. Густаво і Алессандро також стали, як і батьки, акторами. А Маріо був скульптором і заснував з партнерами керамічну фабрику у Флоренції, помер від сухот.

У дуже молодому віці Густаво Сальвіні починає грати на сцені разом з великим батьком і стає також великим актором, причому вважався великим прибічником вистав просто неба. Виступав у драмах великих класиків – Софокла, Шекспіра…

Після його смерті в Ліворно іменем Густаво Сальвіні названо вулицю, а меморіальна дошка нагадує про славетного земляка. Його імя носить вулиця і в Марина де Піза, де він помер. Реклама напередодні виступу Сальвіні, 18 квітня 1898 року сповіщала глядачів:«Театр Любимова (в саду Громадського зібрання).

В суботу, 18 квітня 1898 перша гастроль всесвітньо знаменитого італійського трагіка Густаво Сальвіні зі своєю трупою, яка складається з 22 осіб. Дано буде «Кін», комедія в 5 діях, твір Дюма. Роль Едмонда Кіна виконає Густаво Сальвіні. Початок о 8 год 30 хв. вечора».

З нагоди виступу Густаво Сальвіні в Катеринославі місцева газета «Приднепровский край» вийшла 19 квітня (1 травня) 1898 року з портретом великого актора. Попереднього дня він розпочав свої виступи в так званому любимовському театрі, де все того дня недоречно гасло. На відкриття гастролей Сальвіні-молодший обрав роль Кіна у виставі «Кін, або Нелад і геній». То була п’єса Олександра Дюма в 5 діях і шести картинах. Автор п’єси надихнувся життям британського актора Едмунда Кіна (1787-1833), котрий помер у 46-річному віці і якому вже за три роки Дюма присвятив свій твір.

Рецензент катеринославської газети, який виступав під псевдо Скальпель, писав:
«Насолоджуватися незрівнянною грою трагіка заважали дві обставини – незнання (публікою) італійської мови і застудженість публіки, яка чихала і кашляла».

Боже мій! Як це нагадує квітень 2023-го – через холодний дощовий місяць наша публіка так само не може похвалитися добрий здоров’ям!

У неділю, 19 квітня йшов «Гамлет», а 20 квітня – «Отелло» Шекспіра і 22 квітня, в середу, в бенефіс Сальвіні – «Шейлок» Шекспіра.Що таке любимовський театр, на сцені якого виступав італійський гастролер? Це театр, знятий під антрепризу Любимовим – сценічний псевдонім Георгія Йосиповича Деркача (1846-1900), уродженця Катеринослава.

Нам вдалося встановити, що його батько Йосип Деркачов був настоятелем нашого Успенського собору.В українській трупі Любимова (йшли і російські, і українські постановки) Любимова (Деркача) свого часу дебютував юний Федір Шаляпін, котрий співав і українські народні пісні, і непогано знав український театральний репертуар.

Про трупу своєї молодості Шаляпін згадував: «Театр держал толстяк-украинец Любимов-Деркач, матерый антрепренер, известный картежник».

У нього й розпочинав свою кар’єру Федір Шаляпін».

Фото зі сторінки Миколи Чабана




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (11)

•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (8)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)

•  Випадково знайшов у посадці артефакт бронзової доби. Історик передав музею на Дніпропетровщині дві археологічні пам’ятки (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті