Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
20:40

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Скандальна назва: одну з дніпровських вулиць не перейменують

Скандальна назва: одну з дніпровських вулиць не перейменують

Вулиця Образцова не змінить свою назву. Принаймні на найближчий сесії міськради за це не голосуватимуть депутати. Зі списку топонімів на перейменування її виключили. Причина — колективне звернення мешканців району. Люди проти запропонованої назви — «Чорних запорожців».

Чому вона не до вподоби мешканцям і яку нову назву хотіли б мати жителі для вулиці Образцова – розбиралися журналісти DniproTV.

Місцева мешканка Тамара Шакліна розповідає, як переїхала на лівобережжя та отримала тутешню прописку: «Було зруйновано багато помешкань. Моє житло в центрі також постраждало, і після того нам дали тут квартиру».

Повінь 1977 року в Дніпрі сталася через потужну зливу. За дві години під водою опинився чи не увесь центрі міста. Історики пригадують, особливо сильно постраждала вулиця Яворницького та Привокзальна площа.

У музеї історії Дніпра демонструють світлину однієї з численних повеней у місті. Розповідають, води було стільки, що вулицями плавали човни і рятували мешканців, багато з яких втратили житло.

«Затопило і багато підвальних приміщень, і напівпідвальних приміщень, де іноді знаходилися квартири людей. Постраждало багато майна. І через це існувало вже кілька черг відселення. Людей відселяли, давали їм якесь нове житло», – розповів історик Святослав Чирук.

З тих пір пройшло 45 років. Рівно стільки Тамара Миколаївна і мешкає на вулиці Образцова.

Колись не дуже виразна і охайна територія, а зараз — справжній зразок, на кшталт її назви.

А нещодавно жінка дізналася про перейменування рідної вулиці. Говорить, не розуміє нову немилозвучну назву.

Володимир Образцов — радянський інженер транспорту, пік діяльності якого припав на московський період, говорять історики. А «чорні запорожці» — безстрашні вояки УНР, які відстоювали українську державність.

Та попри роз’яснення фахівців, з новою назвою мешканці вулиці Образцова не погоджуються.

Мешканці району направили до комісії з перейменування колективне звернення з проханням залишити стару назву.

«По тим поданням, які зайшли, то місцеві мешканці, мабуть, дуже люблять зрази, тому що вони вирішили, щоб вона була Зразкова», – розповів керівник робочої групи топонімічної комісії ДМР Валентин Старостін.

У Дніпрі в черзі на перейменування ще 300 назв, говорять у топонімічній комісії. Їх мають змінити до кінця року, як, власне, і назву вулиці Образцова. Але її — з поправкою на побажання мешканців.

А місцеві не проти назви Зразкова.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті