Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 30 травня 2024
13:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Люди Дніпра: дружина «Батька запорізького козацтва» Серафима Дмитрівна Яворницька

Люди Дніпра: дружина «Батька запорізького козацтва» Серафима Дмитрівна Яворницька

Сьогодні, 10 травня, виповнюється 80 років від дня смерті дружини нашого славнозвісного історика, письменника, археолога, вченого, професора, академіка Дмитра Івановича Яворницького.

І якщо про життя, дослідження та досягнення Дмитра Івановича написані томи книг і безліч статей та монографій, то про життя його дружини відомо не так багато. Вона завжди залишалася у тіні свого знаменитого чоловіка.

Тоді ще новий будинок (сьогодні – це пам'ятка історії та архітектури, Будинок-музей Яворницького на площі Шевченка, 5) Дмитро Яворницький привів молоду дружину Серафиму 1918 року. І прожив із нею 22 роки, до своєї смерті.

Згідно з заповітом Дмитра Яворницького, після його смерті у 1940 році будинок став власністю його дружини – до 1961 року тут жили також дві її сестри.

Серафима Дмитрівна сама звернулася до влади із проханням створити у будинку музей – і на початку 1941 року таке рішення було ухвалено. Однак його реалізації стала на заваді війна, під час якої будинок дуже суттєво постраждав: снаряди пошкодили кухню, мезонін, ганок, зруйнували веранду… А відступаючи, німці винесли з дому багато цінних речей: меблі, картини.

Сьогодні виповнюється 80 років від дня смерті Серафими Дмитрівни. На жаль, свою смерть їй не було зустріти в будинку, який став для неї рідним.

Спогадами Серафими Дмитрівни Яворницької про часи окупації Дніпропетровська поділилися на сторінці Садиба Дмитра Яворницького:

«Під час окупації , в 1942 році дружину Д.І. Яворницького німці виселили з будинку. На паркані почепили оголошення, що будинок конфіскується німецьким урядом.

В своєму щоденнику Серафима Дмитрівна в цей час написала:

"13 квітня 1942 р.

Нічого не знаємо, де будемо жити, невідомість змушує страждати більше, ніж треба. Варя (сестра) приносить з залу розбиті рами без картин, а картини взято. …

Німці змусили звільнити приміщення музею під квартиру штадт-комісара. Звільняють. Приходять німці і або залишають, або забирають експонати, придатні для прикрашання квартир комісарів. Вивезли вже дві люстри, дзеркала епохи Каттерини ІІ, знамениті дубові різьблені буфети Мізка з фігурами на євангельські теми, величезний дубовий столовий стіл, шафочку буль…

Після відходу з життя Дмитра Івановича відходить і його музей, пішов словник і рукописи, весь фольклорний матеріал разом з розгоромом Академії наук, куди я передала в 1940 р. в грудні усе це. Відходить його будинок. На могилі немає хреста або пам`ятника. Відпадає табличка. У поета сказано, що «річка часу в своїй течії відносить всі справи людей», а тут одразу, раптово – і все.

Де ж ви, українці; щирі сини ненькі України, чому ж ніхто з вас не поцікавиться таким розгромом національної спадщини?..."

"19 квітня 1942 р.

Напевне, останнє в нашому домі, в нашому садку. Сяючий день. Укладаємо речі і плачемо. А їх, речей – і сліз – багато. Скільки книжок, усю учбову бібліотеку, всі рукописи та інші матеріали вивезли в грудні 40-го року в Академію Наук, а книг ще сила-силенна, зв`язуємо, укладаємо в ящики, кошики. Як вивезти все це? Транспорту немає. Приватні власники беруть по 300-400 карбованів за підводу, а у нас немає грошей, все вивезли більшовики. Якось-то воно буде!

Був Коля (учень та помічник Д.І. Яворницького Микола Костюк – автор спогадів про вченого) допомагав і розповідав з газетної статті «Подорож до Києва», яку ми ще не читали, що більшовики вивезли з собою частину бібліотеки АН, а решту – спалили. Пропало все: і весь фольклор, і всі невидані рукописи Дмитра Івановича."

"21 квітня 1942.

І скільки страждань, починаючи з Йова, переживають люди за своє недовге життя. Тепер вишукані страждання. Хіба можна так терпіти від нищення, як терплять люди від того, що 50 років працював, скільки це коштувало здоров`я, катаракти на обох очах у Дмитра Івановича. Порівняно ще в нестарому віці малокров`я, писав буквально до мозолів на пальцях. Здавалася ця справа такою важливою, що все треба кинути під ноги цій справі. І раптом попалили……

Хай буде воля Твоя!.."

...Серафима Дмитрівна померла під час окупації, вже не повернувшись до будинку 10 травня 1943 року».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті