Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
19:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

7 років тому місто Дніпропетровськ перейменували у Дніпро

7 років тому місто Дніпропетровськ перейменували у Дніпро

7 років тому місто Дніпропетровськ перейменували у Дніпро. Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада України на виконання закону про декомунізацію. За відповідну постанову проголосували 247 народних депутатів.

У 2015 році Верховна Рада ухвалила закон Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки. Закон забороняв, зокрема, назви міст, що містять імена людей, які обіймали керівні посади в комуністичній партії. Так декомунізували назву міста Дніпропетровськ, зараз – Дніпро.

"Для нашого міста вона так само була важлива, тому що в назві Дніпропетровськ було ім'я Григорія Петровського – одного з лідерів комуністичної партій, людина, яка створювала Міністерство внутрішніх справ, створювала ті органи, які займалися репресіями проти населення", – говорить Олег Репан – член міської комісії з перейменування.


"Причетний до репресій, до Голодомору. Як би хто не намагався його "відбілити". Тобто, він співучасник. Навіть якщо він і вказував на якісь там порушення, він все одно залишався в системі до самої своєї смерті. Хоч він і був, скажімо, упосліджений, але його не репресували, не заслали. Тобто, він був частиною тієї системи, яка знищували українців і інші народи в Радянському Союзі. І носити ім'я такої людини великому місту-мільйоннику в Україні, я вважаю, не припустимо, це аморально просто", – говорить Ігор Кочергін – начальник відділу Українського інституту національної пам'яті.

Розглядали декілька варіантів нової назви міста, розповідає Олег Репан.


"Була, наприклад, назва Січеслав доволі популярною. Був варіант, який дуже активно просували, – залишити назву Дніпропетровськ, але вважати, що це імені святого Петра. Ну і третя назва – це, власне, назва Дніпро. Відверто скажу, що я так само був прихильником цієї назви, оскільки це жива назва, яку вживали наші мешканці", – говорить Олег Репан – член міської комісії з перейменування.

Дніпрянин Владислав Мельничук говорить, нова назва Дніпро – логічна, бо саме так місцеві називали місто ще до офіційного перейменування.

"Насправді місто було перейменовано у суспільстві значно раніше, тому що, грубо кажучи, ця декомунізація, яка була нормативно-правовим актом визначена про те, що засуджуютьс тоталітарні режими відповідно, має відбутися декомунізація, це було після Революції гідності. Але, об'єктивно, місто Дніпро, Дніпропетровськ тодішній, він називався в повсякденні Дніпро ще за радянських часів. Тобто, самими мешканцями Дніпра і українцями це було декомунізовано", – говорить Владислав Мельничук - дніпрянин.

Але область і досі залишається Дніпропетровською. Бо назви областей занесені до Конституції України. Для того, аби їх змінити, необхідно 300 голосів депутатів Верховної Ради. Такої кількості "за" під час розгляду цього питання у 2019 році не було.

"На 2019 рік було пройдено кілька етапів: це і обговорення на обласній комісії, перед цим на міській комісії, потім це було винесено на комітет Верховної Ради, яка займається адміністративно-територіальним розвитком. І там було прийнято рішення, що область має бути перейменована на Січеславську. Навіть знайшлося 226 депутатів, які проголосували за це рішення комітету. Але, це лише половина шляху, тому що для того, аби внести зміни в Конституцію, треба 300 голосів", – говорить Ігор Кочергін - начальник відділу Українського інституту національної пам'яті.


фото з відкритих джерел

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті