Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
22:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Іспити під пуски ракет, або як у Дніпрі проходить Національне мультитестування

Іспити під пуски ракет, або як у Дніпрі проходить Національне мультитестування

Змінами в системі освіти нас уже давно не здивувати і не налякати, особливо якщо ці зміни на благо. Але батькам хотілося б бути інформаційно підготовленими до нововведень, щоб відчувати впевненість та розуміти всі підводні камені системи. Цей матеріал «з перших рук» редакція «Наше Місто» підготувала насамперед для батьків, чиї діти перейшли до 10 та 11 класу.

Цього року мій син Родіон закінчив школу. З п’ятого класу його з однокласниками попереджали, що ЗНО не буде легким і з кожним роком завдання стають дедалі химернішими. Потім трапилося повномасштабне вторгнення і замість ЗНО з’явилося НМТ – новий загадковий звір, про який довелося дізнатися. На щастя, на собі нову систему спочатку випробували випускники минулого року, тож нинішнім випускникам було легше зрозуміти, що до чого.

Сирий підвал замість аудиторії

Глобальна організація процесу вразила та порадувала. Багато чіткої інформації, яка покроково розповідає, що потрібно робити. А далі почалися невеликі збої.

За півгодини до часу ми приїхали до будівельної академії. Гучно гуділа сирена, саме в цей час (згідно з даними моніторингових каналів) до Дніпра підлітала ракета. На вулиці не було жодного випускника. Ми зайшли всередину уточнити, раптом переплутали адресу. Чергові дружелюбно привіталися і вказали на скромний аркуш паперу з написом ручкою, що на випускників чекають на четвертому поверсі.

Будівельна академія здивувала розмірами, кількістю коридорів та сходів. Після першого поверху чомусь нас одразу зустрів третій, а в коридорі потрібного нам четвертого, знову не було жодної душі. Як і вказівників, куди йти.

Ми пройшли трохи далі коридором і нарешті побачили випускників з батьками. Їх було зовсім небагато – близько тридцяти людей.

Хлопців поділили на три групи – по дев’ять-одинадцять осіб у кожній. Потім прийшов працівник вузу і сказав, що всім потрібно пройти в укриття, адже відбою сирени не було. Діти і батьки мовчки спускалися вниз, слідуючи стрілочкам-покажчикам «Укриття».

Укриття – це вузький сирий підвал з пліснявою на стінах. Низькі стелі, напівтемрява, огидно миготливі лампи, запах вогкості, старі конструкції, віддалено схожі на двоповерхові ліжка. Але в підвалі є туалет – це не могло не тішити.

Діти присіли на старі меблі, тихенько перемовлялися чи поринули у телефони. У замкнутому просторі на мене почала насуватися паніка, тому я перейшла ближче до виходу з укриття. Благо, відбій тривоги оголосили хвилин за десять після того, як ми спустилися в підвал, і довше там перебувати не довелося. І без того стривожені діти знову пішли по аудиторіям.

Компи висять, але у туалет можна

У групі Родіона зрештою опинилися лише троє випускників, але туди перед самим початком іспиту привели ще близько десяти осіб з іншої групи. Організаційні питання – явно не на висоті.

Заходили хлопці за паспортом та номером сертифікату, його ретельно звіряли з номером у списку. Кожен випускник має своє місце. Перед тим, як його зайняти, потрібно здати сумки, телефони, воду та інші речі на спеціальний стіл. З собою – лише ручка.

Коли всі розсілися, екзаменатори розповіли хлопцям про правила. Кожному видали індивідуальний логін та пароль, після чого почався відлік часу. На всі три предмети було відведено три години. Можна виходити в туалет, стати попити води, але час програма не зупиняє. Бувало, комп’ютери зависали, і час одних випускників йшов зазвичай, а інших –  трохи відставав. Кожен зрештою отримував свої три години часу, тільки за рахунок задуму деяких комп’ютерів йшов цей час повільніше.

Коли Родя вирішив, що все готове – покликав екзаменатора і в його присутності натиснув кнопку завершення тестування. Після цього він зміг повернутися до відповідей і перевірити ще раз їх. Система видала бали: українська мова – 131, математика – 140, англійська – 151.

Довгий шлях до тестування

Підготовка до випускних іспитів розпочалася ще на початку десятого класу. Класний керівник на батьківських зборах сказала про готовність вчителів допомогти учням розібратися у незрозумілих темах та проходити з ними тести минулих років. Для цього вчителі проводили факультативи з історії, української мови, географії, біології. Вчитель історії займалася з кожним індивідуально – вона проводила тестування, щоб зрозуміти, в яких темах учень плаває, і давала інформацію саме з цих тем

Родіон від факультативів відмовився, а українську мову, на його думку, він знав і без додаткових занять. Як видно за результатами НМТ, ця думка була невірною.

Родіона індивідуально готували до тестування викладачі англійської та математики. З математикою у сина спочатку були проблеми, тому він займався додатково алгеброю та геометрією чотири рази на тиждень. За кожне заняття ми платили 250 гривень. Щодо Дніпра це порівняно невелика цифра. В середньому одна година математики коштує від 300 до 400 гривень.

З англійською було трохи простіше, бо язики даються синові легше. Вартість уроку – 150 гривень, що також дешево сьогодні. В основному індивідуальний урок англійської коштує від 250 до 400 гривень за годину (а німецької – від 400 до 600 гривень за годину).

У Telegram усі інструкції

На щастя, організацію всього процесу НМТ було крок за кроком прописано в Telegram-каналах. Кожен етап також прописувала класний керівник у загальному чаті.

Насамперед, потрібно було зареєструватися на сайті testportal.gov.ua з 3 квітня до 3 травня 2023 року: створити персональний кабінет та внести свої дані (ПІБ, дату народження, номер документа, що підтверджує особу, номер телефону, електронну адресу, категорію випускника) – закінчує у поточному році або вже закінчив у минулому, вказати назву третього предмета на вибір, назву населеного пункту, де випускник хоче здати НМТ, вказати, чи потрібно пройти тестування під час додаткової сесії, завантажити фотокопії реєстраційних документів, підтвердити бажання взяти участь у тестуванні.

Після обробки всіх даних учаснику надсилали сертифікат НМТ. Отримання сертифікату було підтвердженням реєстрації абітурієнта в тестуванні.

Розсилка запрошень на тестування розпочалася вночі 26 травня. Тієї ночі мало хто спав у Дніпрі, бо була масована ракетна атака. Та сама ніч, після якої всі розповідали про свист, що вивертає всі нутрощі.

У запрошенні значилося, що Родя складатиме тест 19 червня о 15.00 (2 зміна) у Придніпровській академії будівництва та архітектури. Також було зазначено робоче місце та предмети, з яких буде тестування.

Дуже важливо було простежити (чого я не зробила), щоб випускник узяв із собою всі необхідні документи: сертифікат та запрошення, завантажені з особистого кабінету, паспорт. Мій син згадав, що треба роздрукувати документи, о другій ночі напередодні іспиту, про що радісно мені повідомив. Вранці помчав до копіювального центру, але, звичайно, зайвого стресу можна було уникнути, якщо зробити все заздалегідь.

Тестування у 2023 році розпочалося 5 червня та триватиме до 23. За яким принципом визначали дату та місце проведення для кожного випускника – загадка. Так вийшло, що в одному виші, в одній аудиторії разом із моїм сином одночасно проходив тестування його однокласник. Інших хлопців розкидало по різних точках Дніпра, різним датам та часу. Були й такі щасливчики, хто ще тиждень тому пройшов тести у рідній школі поряд із будинком.

Загалом досвід тестування моєї дитини я вважаю позитивним. Невелика кількість людей в аудиторіях, чіткі інструкції від екзаменаторів та гарне ставлення знизили рівень стресу, піднятий відсутністю покажчиків до місця проведення НМТ та походом до укриття. 

Перед іспитом я сказала Родіону, що мені важливим є його спокій, тому краще вирішувати завдання, не переживаючи з приводу балів. Нервів, на жаль, зараз надміру.







Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Алекс  (22.06.23 04:20): Вот ОНО будущее страны-в потяганной футболку, шортах и вьетнамках пришло в высшее учебное заведение сдавать тест. Відповісти | З цитатою
Погонщик красного КТМ_а  (21.06.23 13:37): ДИСИ. Ну хоть бы стол приволокли!!
Мда... Все как и было. Как несколько десятилетий назад.
Добавилась мазня у подвала. Даже стены не красили.
Всё те же батареи для запихания бумажек и огрызков)))
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварійних дитячих та тренажерних майданчиків планують відремонтувати у 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті