Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
20:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Активісти просять дати ім'я Петра Полтави одній з вулиць у Дніпрі

Активісти просять дати ім'я Петра Полтави одній з вулиць у Дніпрі

Петро Полтава був головним ідеологом українського визвольного руху середини ХХ ст.

Топонімічна активність окремих мешканців Дніпра ніяк не вщухає. Вулиці, проспекти, провулки Дніпра позбавляються тоталітарної та імперіалістичної спадщини. І отримують імена людей, організацій та явищ, у яких втілено багатовікове прагнення українців до свободи та незалежності.

У руслі цих тенденцій група активістів та організацій звернулася до Дніпровської міськради з проханням дати одній із вулиць Дніпра ім'я Петра Федуна (Полтави).

Ось що про це пише один із ініціаторів цієї ідеї Сергій Волинець:

«Сьогодні важливо закарбувати у топоніміці населених пунктів імена видатних постатей української історії, борців за волю нашої держави.

Саме тому Ukrainian Centre of Historical and Cultural Strategies, Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнського об’єднання ветеранів та мешканці міста звернулися до Дніпровська міська рада з проханням перейменувати одну з вулиць Дніпра на честь Петра Полтави.

Петро Полтава – головний ідеолог, публіцист і пропагандист українського визвольного руху середини ХХ століття, заступник голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, заступник Головного командира Української повстанської армії.

Його праці справили великий вплив на формування ідейної спрямованості, теоретичного та ідейно-політичного підґрунтя визвольної боротьби українського народу.

Петро Полтава критикував більшовицьку окупаційну політику, викривав антинародність радянського режиму та імперські зазіхання Сталіна. Він вперше обґрунтував неминучість розвалу СРСР, висунув фундаментальну тезу про “систему вільних національних держав” та розробив концепцію устрою майбутньої Української держави.

Творча спадщина Петра Полтави досі не втратила актуальність та входить до золотого фонду української політичної літератури і публіцистики 40-х років минулого століття.

Завдяки дослідженням відомо, що певний період життя Петра Полтави був безпосередньо пов’язаний з Дніпропетровщиною. Зокрема, будучи мобілізованим до лав Червоної армії, протягом 1940-1941 років він служив в артилерійському полку у місті Павлограді.

Гадаю, було б правильно, якби Дніпро як адміністративний центр Дніпропетровської області та форпост української державності увічнив пам’ять про Петра Полтаву у своїй топоніміці».

Gorod.dp.ua на Facebook.


фыва  (27.07.23 09:11): Например, табачную переименуйте. Відповісти | З цитатою
Т.Ник  (26.07.23 22:05): "Зокрема, будучи мобілізованим до лав Червоної армії, протягом 1940-1941 років він служив в артилерійському полку..."
"Петро Полтава критикував більшовицьку окупаційну політику, викривав антинародність радянського режиму та імперські зазіхання Сталіна. Він вперше обґрунтував неминучість розвалу СРСР..."
Таке могло бути???
Відповісти | З цитатою
Пэця Шакалат  (26.07.23 21:55): Яка чудова новына.. напомните мне пожалуйста - у меня там уже есть ларёк рошэна или я шото проморгал? Под конопэльку самое то.. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті