Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
23:17

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Умови стягнення аліментів під час війни – роз’яснює дніпровська юристка

Умови стягнення аліментів під час війни – роз’яснює дніпровська юристка

У період воєнного стану на території України не припиняється стягнення аліментів із заробітної плати та інших доходів боржника. Це стосується і тих, хто перебуває на окупованих територіях або виїхав за кордон. За несплату аліментів передбачено адміністративну та кримінальну відповідальності.

Про це Відкритому розповіла головна юристка Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Дніпропетровській області Анастасія Міхлевська.

“Загалом воєнний стан не мав значного впливу на порядок стягнення аліментів та – навпаки – у спеціальних нормативних актах аліменти фігурували як платіж, який здійснюється в обов’язковому порядку. Тимчасове блокування державних реєстрів призупинило фактичне виконання уже існуючих рішень суду, але жодним чином не скасувало обов’язку здійснювати утримання дітей усіма іншими можливими способами. Наприклад, шляхом сплати аліментів безпосередньо іншому із батьків.

Також воєнний стан не є перепоною для ініціювання нових судових проваджень та продовження існуючих спорів. Винятком були випадки на початку воєнних дій, коли судами розглядалися першочергово справи окремих категорій. Нині закон не виділяє безробіття як обставину, за якої аліменти можуть не сплачуватися. Як і у довоєнний період, безробітні боржники зобов’язані їх сплачувати”, – наголошує Анастасія Міхлевська.

Окремим питанням, яке постало в існуючих умовах, стало стягнення аліментів із військовослужбовців. Закон не містить жодних винятків щодо цього та покладає на них обов’язок неухильно утримувати дітей. Стягнення аліментів здійснюється на загальних засадах та з усіх видів доходів таких платників.

Аліменти можуть бути врегульовано між батьками добровільно на підставі договору. Він наразі є особливо актуальним з огляду на зміни місць та країн проживання батьків і дітей.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.


Наблюдатель  (01.11.23 19:28): "Нині закон не виділяє безробіття як обставину, за якої аліменти можуть не сплачуватися. Як і у довоєнний період, безробітні боржники зобов’язані їх сплачувати"
Помри з голоду, але сплачуй аліменти.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті