Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
23:55

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На вулиці Антоновича виклали доріжки зі старовинної цегли

На вулиці Антоновича виклали доріжки зі старовинної цегли

Ці доріжки прокладені біля нещодавно реконструйованого готелю та можуть стати наочною розповіддю про історію виробництва цегли у дореволюційному Катеринославі.

Нагадаємо, що до Жовтневого перевороту наше місто славилося не лише виробництвом цегли, а й методами будівництва. Давно склалося поняття «Катеринославський цегляний стиль», в якому в нашому місті зводили будинки у 1870-1910-х роках.

Наочну екскурсію в історію виробників цегли в Катеринославі тепер можна зробити на вулиці Антоновича.

Тут, недалеко від стадіону «Дніпро-Арена», створили тротуарні доріжки зі старовинної цегли. Для цього використовували цеглу різних виробників.

Про нові доріжки розповів та нагадав про найвідоміших виробників (цеглини яких є тут) дослідник історії нашого міста Володимир Єгоров:

«На дорожке из кирпича хорошо видны клейма заводчиков.

Кирпич с клеймом Х Р- заводчик Хаимъ Израилевичъ Розенбергъ,

Дислокация завода: Аптекарская балка.

Клейма АиК -заводчиков Апальков и Ко,

М К- заводчик Меер Котельман,

МиИ - заводчики Майданский и Игнатьев

Клеймо ФиШ - заводчики Федотов и Шейдаков

Кирпич изготовлен на заводе товарищества, принадлежащего купцам Меньке Л.Чечику с сыновьями и А.Б.Скомаровскому в г.Екатеринослав на Рыбаковской балке. Он был основан в 1909г. и проработал до середины 1910-х годов».

Не зрозуміло, звідки було взято цеглу. Можливо, із розібраної кілька років тому лікарні Червоного Хреста, яка розташовувалася по сусідству. Нині на її місці – новий житловий комплекс.

Фото Володимира Єгорова.







Gorod.dp.ua на Facebook.


Корінний мешканець  (14.12.23 20:43): Декілька років тому було розібрано казарму в одній з військових частин, що на вул. Надії Алесеєнко. Там була схожа цегла. Я ще хотів узяти на пам'ять одну цеглину, але сержант, який був поруч з купою цегли мені не дозволив. Потім я бачив, як її вивозили на вантажному автомобілі. Можливо, що звідтіля. Відповісти | З цитатою
Павел  (14.12.23 20:35): Через несколько лет там будут чудовищные рытвины, колдобины. Відповісти | З цитатою
Не грамотное решение  (14.12.23 19:41): Вызывает восторг делитантов. Кирпич, рассчитанный для кладки на растворе, не предназначен для тротуаров с динамической нагрузкой, воздействию сточных вод от осадкой и перепаду температуры. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
артем  (14.12.23 16:28): В любом случае классное решение, и эстетично и история, супер задумка Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті