Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
15:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Жителей Днепропетровщины отравляют формальдегидом!

Жителей Днепропетровщины отравляют формальдегидом!

В Днепре, Кривом Роге, Каменском выбросы в атмосферу этого опаснейшего канцерогенного вещества многократно превышают все допустимые пределы!

Формальдегид – опаснейший побочный продукт тяжелого производства.

Он регулярно выбрасывается в атмосферу в городах практически всей Украины. Отравляя организм в целом, формальдегид убивает лёгкие и провоцирует развитие онкологии.

Едва ли не самая опасная ситуация – именно в нашей области!

Такие неутешительные выводы дает исследование общественной экологической организации SaveDnipro:

«Формальдегід є канцерогеном і одним з найнебезпечніших забруднювачів повітря.

На графіках – дані Українського гідрометеорологічного центру за 2023 рік. Кольорові стовпчики показують концентрацію формальдегіду в повітрі. Якщо показник в межах норми – стовпчик зелений. В більшості міст таких «зелених днів» дуже мало або немає зовсім…

Цифри на вертикальній осі показують у скільки разів перевищено норму. Коли трапляється перевищення, стовпчик буде жовтого, помаранчевого або червоного кольору залежно від величини перевищення.

Що ми бачимо?

В Україні середньодобова гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду встановлена на рівні 0,003 мг/м3. За оцінками EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища США), якщо особа постійно вдихатиме повітря, що містить формальдегід у середній концентрації 0,008 мг/ м3 (тобто приблизно 2,5 ГДК) протягом усього життя, теоретично у неї буде не більше одного шансу на десять тисяч отримати рак. Тобто це до 100 випадків раку на 1 млн мешканців.

Але якщо ми уважно подивимося на графіки, то побачимо міста, в яких середньодобові концентрації часто вищі за 2,5 ГДК (Миколаїв, Дніпро, Одеса, Кременчук, Львів, Кам’янське, Кривий ріг, Черкаси). Тобто ризик для здоров’я в цих містах буде вищий.

Звідки йде небезпека?

Головними антропогенними джерелами формальдегіду є ТЕС, ТЕЦ, промислові підприємства, сміттєспалювальні установки та двигуни внутрішнього згоряння автомобілів. Формальдегід також утворюється як результат фотохімічних реакцій інших забруднювачів, які присутні в атмосфері, тобто високе фонове забруднення сприяє його підвищенню.

Концентрація формальдегіду в приземному шарі повітря зростає за певних погодних умов. Саме тому в деяких містах ми бачимо характерні піки забруднень в третьому кварталі року 2023 року, коли такі погодні умови траплялися частіше.

Але чому дані неповні?

Якщо ви бачите прогалини в графіку (стовпчиків геть немає), то це означає відсутність даних. Наприклад, по Кропивницькому дані є тільки за пару місяців в кінці року. Прогалин буде ще більше, якщо ви захочете порівняти ці дані з попередніми роками. Бо Український гідрометеорологічний центр не надає до них доступу.

Регулярно публікувати всі дані про якість атмосферного повітря Гідромет зобов’язаний згідно з Постановою Кабінету міністрів №835 від 21 жовтня 2015 р. Але своєю бездіяльністю Гідромет ще й порушує міжнародні зобов’язання України як підписанта Орхуської конвенції, «підставляючи» таким чином МВС України як розпорядника даних, та ДСНС України, структурним підрозділом якого він є. Зрештою, Гідромет компрометує Уряд і Українську державу в очах цивілізованого світу.

Закликаємо відкрити данні!

Дані, які ви бачите зараз, взяті з сайту Міністрества захисту довкілля та природних ресурсів України в табличному форматі, а потім розпізнані та перетворені в наочні графіки нашою системою Saveecobot. Слід відзначити, що ще рік тому у відкритому доступі не було і цього. Але і зараз дані неповні і несистематичні, хоча мають публікуватися регулярно й в повному обсязі на державному Порталі відкритих даних.

Ми могли б продемонструвати вам більше важливих даних, якби Гідромет не приховував їх всупереч чинному законодавству. Закликаємо Український гідрометеорологічний центр вжити заходів і відкрити всі дані про якість атмосферного повітря. Готові до конструктивного діалогу і пропонуємо свою технічну допомогу в цьому питанні».







Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте