Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
12:03

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Аккумуляторы электронных сигарет в Днепре превращают в пауэрбанки для военных

Аккумуляторы электронных сигарет в Днепре превращают в пауэрбанки для военных

Инициаторы этого проекта решают сразу две задачи: и экологическую, и помощи нашим военным.

На линии фронта редко когда есть стабильная подача электроэнергии. В основном, наши воины получают энергию из аккумуляторов и пауэрбанков.

В Днепре с осени прошлого года развивают проект FrontPower, в рамках которого использованные аккумуляторы для электронных сигарет превращают в пауэрбанки для наших воинов.

Подробней об этом проекте сайту КУСТ. Днипро рассказал его основатель Азаз Мамедов:

«Відсутність доступу до безперебійної електрики – проблема для кожного військового, що не перебуває в штабі. І це ставить під питання не лише якість ведення бою, оскільки багато приладів потребують зарядки, а й власне виживання людини. Рація, телефон, планшети для наведення дронів – необхідна електрика. Взимку телефони, як правило, розряджаються швидше через холод, тому захисники вкрай потребують повербанки.

Пластик, з якого вироблені "одноразки", розкладається 400-500 років, а батарейки та акумулятори – близько 100. Щороку на українські звалища потрапляють мільйони використаних електронних цигарок (і це тільки від підлітків). 

FrontPower – проєкт на підтримку армії, який займається виготовленням повербанків для військових з електронних цигарок. 

Для створення повербанків необхідні акумулятори, які беруть з використаних електронних сигарет, пластикові корпуси, дріт та плати. 

Акумулятори паяють між собою за особливою технологією. Для одного повербанку потрібно 24 "одноразки". Кожну з них розбирають та перевіряють якість акумулятора (іноді зустрічаються акумулятори, непридатні навіть для якісного використання для куріння). Якісні – перепаюють у повербанк. Неякісні акумулятори та залишки пластику від електронок передають на сортувальну станцію "Андреграунд".

Пластикові корпуси для проєкту друкує на 3D-принтері партнерська організація "ДрукАрмія". На виготовлення одного витрачається цілий день.

Плати-контролери купують зазвичай по 20-25 штук, що обходиться в понад 1000 гривень. І найбільша проблема в тому, що їх на ринку… дефіцит, - говорить Азад. Доводиться іноді замовляти з Аліекспресу.

З осені вже вдалось зробити понад 60 повербанків, які передали військовим. Прилади відправились до 108 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. А ще – Головному управлінню розвідки України, 109, 115, 128, 142, 93, 72 бригадам та батареї управління та радіолокаційної розвідки. До кінця зими проєкт планує виготовити загалом до 100 штук.

Команда старається робити свої прилади надійними, щоб вони не промокали та не ламались від падінь. Аналогічний повербанк коштує в магазині приблизно 800-900 гривень, однак повербанк на 20 000 мАг від "FrontPower" розв’язує ще й екологічне питання перероблювання одноразових сигарет. 

Кожен виріб проходить через тестування перед тим, як відправитись до захисників та захисниць. 

"У мене є власноруч виготовлений повербанк, яким я користуюсь вже 3-4 місяці. Все добре з ним", – розповідає Азад.

Азад Мамедов раніше займався перетворенням електронок у повербанки у Києві, співпрацював з благодійним фондом Сергія Притули. 

"Я не міг жити на два міста, тому вирішив повернутись в Дніпро", – розповідає Азад.

Хлопець не залишив своє бажання допомагати армії. У жовтні 2023-го Азад Мамедов спільно з партнерськими організаціями вирішили "вбити двох зайців" і започаткував "FrontPower".

Зараз участь у виробництві бере близько 20 людей, в тому числі команда, яка займається соціальними мережами, партнерствами з іншими організаціями та веде документообіг. З цих людей троє – навчаються у школі. 

"З міркувань безпеки ми не беремо людей молодше 16 років, оскільки відповідальність за них несуть батьки або опікуни, а не вони самі. Якщо щось трапиться (хоча у нас ще ніколи не виникало загрозливих ситуацій), і у нас, і у батьків буде багато проблем", – додав хлопець.

До створення "армії повербанків" долучаються фахівці з області та інших регіонів».

Фото – КУСТ. Днипро.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте