Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
09:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Жителей Днепра систематически отравляют диоксидом азота

Жителей Днепра систематически отравляют диоксидом азота

Общественная организация Save Dnipro опубликовала наглядные данные о том, как всех нас систематически отравляют вреднейшим веществом в атмосфере.

Диоксид азота – следствие горения в атмосфере и побочный продукт промышленного производства. Несмотря на снижение промышленного производства в нашем регионе во время войны и борьбу с поджигателями травы и костров, уровень диоксида азота в Днепре остается критически высоким.

А попадая в наши дыхательные пути, эта отрава окисляется и превращается в азотную кислоту. Она разъедает легкие, вызывая астму, бронхит, онкологию и массу заболеваний легких и дыхательных путей.

О ситуации с диоксидом азота в Днепре организация Save Dnipro сообщила следующее:

«Діоксид азоту (NO2) – небезпечний забруднювач повітря!

На графіках – дані Український гідрометеорологічний центр за 2023 рік. Кольорові стовпчики показують концентрацію NO2 в повітрі. Якщо показник в межах норми – стовпчик зелений. Коли трапляється перевищення, стовпчик буде жовтого, помаранчевого червоного або бордового кольору залежно від величини перевищення. Цифри на вертикальній осі показують у скільки разів перевищено норму.

Дані взяті з сайту Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України в табличному форматі, а потім розпізнані та перетворені в наочні графіки нашою системою SaveEcoBot (частина даних також отримана за інформаційними запитами в форматі PDF від Гідромета).

Чим шкідливий NO2?

При контакті з вологою в дихальних шляхах людини утворює азотну і азотисту кислоти, які роз’їдають стінки альвеол легень. Сприяє розвитку таких хвороб як астма, бронхіт, набряк легень, і знижує опірність організму до інфекційних хвороб дихальних шляхів.

При вдиханні проникає у кровотік, тому впливає на всі системи організму. Цей вплив вивчений недостатньо, проте є свідчення, що забруднення повітря діоксидом азоту пов’язане з серцево-судинними захворюваннями, діабетом, репродуктивними наслідками, фізичним та психічним розвитком, передчасною смертністю.

Чим ще небезпечний?

Діоксид азоту – це не просто отрута. Це ще й початкова ланка, яка запускає ланцюг перетворень однієї гидоти в іншу.

Коли фотон сонячного світла поглинається молекулою діоксиду азоту, низка хімічних реакцій призводить до утворення атмосферного смогу. Смог містить такі небезпечні речовини, як формальдегід (канцероген, про який ми нещодавно писали), вторинні тверді аерозолі PM2.5 (дуже небезпечний вид забруднень), приземний озон.

А якщо діоксид азоту вступає в реакцію з атмосферною водою, то це призводить до утворення кислотних дощів.

Звідки береться?

Коли щось горить в присутності повітря, то висока температура горіння призводить до того, що атмосферний азот вступає в реакцію з атмосферним киснем. Байдуже що саме горить. Навіть якщо ви спалюєте «зелений» водень, крім води буде утворюватися діоксид азоту. Що вища температура горіння, то більше NO2 утворюється.

Тому основними джерелами є ТЕС/ТЕЦ, металургія, інші побутові та промислові процеси спалювання. Приблизно 25% викидів NO2 утворюється в двигунах внутрішнього згоряння автомобілів. Під час війни до цих джерел слід додати пожежі внаслідок обстрілів.

Як запобігти?

Щоб запобігти надмірному забрудненню, спочатку потрібно усвідомити ступінь проблеми для кожного міста. Цьому може допомогти ретельний аналіз даних Гідромета. Але наразі Український гідрометеорологічний центр не надає до них доступу в повному обсязі (саме тому на деяких графіках ви бачите «прогалини»). Через це важлива робота по збору даних, яку проводять регіональні центри Гідромета, залишається недоступною для подальшого використання громадськими організаціями, науковою спільнотою, органами місцевого самоврядування.

Для аналізу причин високого вмісту діоксиду азоту потрібна публікація даних всіх замірів по кожному посту спостереження з максимально можливою ретроспективою даних. Закликаємо Український гідрометеорологічний центр вжити заходів і відкрити всі дані про якість атмосферного повітря, як це передбачає Орхуська конвенція, ратифікована Україною. Готові до конструктивного діалогу і пропонуємо свою технічну допомогу в цьому питанні».

Прочесть о ситуации с этим вредным веществом в разных городах Украины, включая Днепр, можно по следующей ссылке.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте