Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
10:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровские экологи рассказали, что происходит на Запорожской АЭС

Днепровские экологи рассказали, что происходит на Запорожской АЭС

Исполнилось два года со времени оккупации крупнейшей в Европе электростанции, которая расположена немногим более чем в ста километрах от Днепра.

Наш враг – коварен и непредсказуем. Взрыв Каховской ГЭС 6 июня прошлого года подтвердил, что он способен на любые безумства, не считаясь с последствиями.

Поэтому жителей Днепра постоянно волнует, что происходит на захваченной рашистами Запорожской АЭС.

Основываясь на своих источниках информации, о ситуации на ЗАЭС рассказали экологи из общественной организации SaveDnipro:

«4 березня 2022 року розпочалася окупація Запорізької АЕС росіянами.

Що слід розуміти всім, хто стежить за розвитком ситуації на найбільшій у Європі атомній електростанції:

1. Усі шість реакторів ЗАЕС знаходяться у стані гарячого або холодного зупину. Тобто вони не генерують електроенергію. В такому стані реактори потребують значно меншої кількості води для охолодження, ніж коли вони виведені на потужність. Також в цьому стані в реакторах не утворюється ізотоп йоду.

2. Ймовірність ядерного інциденту з викидом радіації за межі станції за таких обставин є низькою. Проте, і за такого стану реакторів існує можливість спровокувати плавлення активної зони, після чого вони відновленню не підлягатимуть. До такого сценарію призведе тривале переривання живлення станції від зовнішніх ліній та резервних генераторів. З моменту захоплення станції вона вже вісім разів була знеструмленою через пошкодження високовольтних ліній електропередач, але резервні генератори досі спрацьовували штатно.

3. В грудні 2023 року з російської сторони почали лунати заяви про плани вивести на потужність невизначену кількість реакторів у 2024 році. Потенційний запуск реакторів ЗАЕС оцінюється експертами як вкрай небезпечна авантюра. Серед численних перешкод перезапуску – фізичний стан реакторів і систем безпеки після двох років російської окупації; недостатній рівень перевірок критичних показників і технічного обслуговування різко скороченим штатом працівників, у тому числі некваліфікованим персоналом, призначеним росатомом.

4. Ядерні експерти Greenpeace нещодавно оприлюднили звіт, в якому констатують всі ці ознаки деградації станції. Вони називають будь-які спроби перезапустити реактори ЗАЕС "готовим рецептом ядерної катастрофи". Особливе занепокоєння у звіті висловлюється щодо неможливості забезпечити працюючі реактори достатньою кількістю води для охолодження після підриву Каховської дамби і зникнення Каховського водосховища.

5. Від самого початку окупанти використовують ЗАЕС як інструмент ядерного шантажу. Тому всі дії росіян слід розглядати саме в цьому аспекті. Перезапуск реакторів ЗАЕС – це підняття ставок, адже ядерний інцидент на працюючому реакторі матиме значно серйозніші наслідки, ніж на зупиненому. В цьому випадку існує висока ймовірність викиду радіації далеко за межі станції.

Наостанок відзначимо вкрай обережну позицію МАГАТЕ в цій ситуації. Попри те, що росіяни порушили на ЗАЕС ключові принципи ядерної безпеки, а місія МАГАТЕ не має вільного доступу до всіх об’єктів станції, міжнародна агенція не називає речі своїми іменами. Така «політична» позиція МАГАТЕ, безумовно, сприяє збереженню хоч якихось стосунків з росатомом, але зрештою призводить до того, що базові принципи МАГАТЕ девальвуються і, по факту, вже не є обов’язковими до виконання».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте