Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
18:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Музеї історії Дніпра відбулася презентація нової книги

У Музеї історії Дніпра відбулася презентація нової книги

Нове видання розкриває історію Запорізького козацтва та Гетьманщини.

Книга Олександра Сухомлина – не перше видання такої тематики, яке було представлено у цьому музеї. Раніше вже відбувалася презентація кількох книг, присвячених історії наших героїчних предків.

Про нову книгу в Музеї історії Дніпра розповіли:

«Відбулася презентація книги "Відомість про залінійні поселення Полтавського полку 1762 року". Упорядник та автор передмови – Олександр Сухомлин. Видавець: ФОП Рябцев.

Дане археографічне видання, що здійснене на високому професійному рівні, містить обліково-статистичні джерела до історії Гетьманщини та Війська Запорозького Низового – відомостей про залінійні поселення, – мережу населених пунктів межиріччя Орілі й Самари та персональний склад їх населення станом на 1761 р. (Старосамарська сотня – 1756 р.).

Документи, що стали об’єктом публікації, детально фіксують розташування і розміри населених пунктів, час оселення у межиріччі Орілі й Самари і походження вихідців з Гетьманщини, Слобожанщини, Правобережної України, Запорожжя та інших регіонів. Описані поселення у 1750-х – 1760-х рр. були переведені під владу Запорозької Січі і в подальшому склали основу Протовчанської, Орільської та Личківської паланок Війська Запорозького Низового (північні райони лівобережної частини сучасної Дніпропетровської області).

На матеріалах цього видання ґрунтувалися реконструкції у фільмі "Еволюція Дніпра" в експозиції Музею та деякі зі схем у книзі Святослава Чирука "Козацькі витоки Дніпра". Таким чином вдалося з'ясувати локалізацію певних історичних поселень в межах лівобережної частини Дніпра та навіть відкрити нові історичні пласти нашої історії.

Дякуємо упоряднику, видавцю й усім причетним за важливу та корисну справу!».

Фото – Музей історії Дніпра.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті