Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
23:29

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новые топонимы Днепра: Ярмарочный спуск

Новые топонимы Днепра: Ярмарочный спуск

Свое название эта небольшая улица в районе старой Чечеловки получила в честь проходивших в нашем городе ярмарок.

Раньше эта улица называлась Калининский спуск.

Почему и в честь чего она получила новое название, рассказали в Музее истории Днепра:

«Ярмарковий узвіз.

Нову назву колишній узвіз Калініна отримав на честь катеринославських ярмарків, які були популярними в ХІХ – на поч. ХХ ст. Узвіз розташований в Чечілівському районі міста.

Із др. пол. ХІХ ст. Катеринослав поступово перетворюється на досить розвинутий центр ярмаркової торгівлі. Головними предметами міської торгівлі були зерно, залізо, мануфактурні та галантерейні товари, продукти харчування. Загальний торговельний оборот міста в 1899 р. становив 22 млн. рублів, з увиразненною тенденцією в бік його зростання.

Щороку в Катеринославі проходило 3 великі ярмарки: Георгієвська (23 квітня), Петропавлівська (29 червня), Іванівська (26 вересня).

Однією найбільших була Петропавлівська ярмарка, в якій брали участь купці з Харкова, Москви. Організацією міського ярмарку опікувався ярмарковий комітет до складу якого входили представники міського самоуправління, податкових органів, представників купецької та міщанської верстви. Прибутки від ярмарку становили частину бюджету Катеринослава.

У 1860-х рр. ХІХ ст. на Петропавлівській ярмарці продавали багато овечої вовни, що вироблялася в чисельних поміщицьких та селянських господарствах. На ярмарках торували бакалійними та галантерейними товарами. Значною популярністю користувались матерії західноєвропейського та вітчизняного виробництва: ситець, нанка, меткаль.

Продавали на катеринославських ярмарках й готовий одяг, який привозили з Варшави та Вільно (Вільнюсу). Популярними продовольчими товарами, на які існував підвищений попит, були цукор виробництва рафінадних заводів Яхненка та Симиренка. Чай продавали переважно московські купці. Крім того на ярмарку торгували кіньми, великою рогатою худобою, хлібом, алкогольними напоями.

На Іванівській ярмарці торгували переважно купці Придніпровського регіону, Катеринослава, Харкова, Олександрівська, Новомосковська та інших. Ярмарки були відновлені радянською владою в серед. 1920-х рр., а у 1930-х рр. скасовані. Відродження ярмарок припадає лише на поч. 1960-х рр».

Иллюстрации – Музей истории Днепра





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте