Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
01:16

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Розпочато проектні роботи по відновленню гідрологічного режиму притоків річки Оріль

Розпочато проектні роботи по відновленню гідрологічного режиму притоків річки Оріль
Річки Грякова та Заплавка, а також велика кількість заплавних озер в Магдалинівському районі міліють та висихають. Причина у тому, що свого часу каналом Дніпро-Донбас вони були практично відрізані від Орілі, яка наповнювала їх водою.

Обласна влада системно працює над вирішенням цієї проблеми. За ініціативою губернатора Дмитра Колєснікова на реалізацію проекту відновлення водопостачання водойм із обласного фонду охорони навколишнього середовища виділено 300 тис.грн. За ці кошти будуть виконані проектні роботи. Заступник голови облдержадміністрації Ростислав Ботвінов провів виїзну нараду з питання виконання проекту «Відновлення гідрологічного режиму системи озер Порубіжне-Козачий лиман та річки Заплавка в Дніпропетровській області».

У нараді взяв участь директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Оксамитний та керівники Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області, Дніпропетровського обласного управління лісового та мисливського господарства. На виконання проекту виділено 300 тис.грн з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Повідомляється, що в Магдалинівському районі поблизу сіл Гупалівка-Чернеччина канал Дніпро-Донбас перетнув русло річки Заплавка і відсік від річки Оріль ряд великих заплавних озер (Козачий Лиман, Порубіжне, Кошарувате, Мосичеве – загальною площею 165 га) та річку Грякова.

Особливо катастрофічний стан гідрологічного режиму озерної системи утворився впродовж посушливого періоду 2010 – 2012 рр., коли по всій території області значно знизився рівень ґрунтових вод (місцями на 1-1,5 м), спостерігалось пересихання малих і середніх річок, висихання озер. Через відсутність весняного живлення зі сторони річки Оріль рівень води в озерах впродовж зимово-осіннього періоду не відновлювався і стан озер з кожним роком погіршувався. Станом на червень 2013 року рівень води в озерах Козачий Лиман і Порубіжне знизився на 0,55 – 0,6 м. Беручи до уваги мілководний характер озер, таке зниження рівня води виявилось катастрофічним – в озерах повністю загинула риба. У спекотні дні вода в озерах перегрівалась до 30° і більше, проявились гнилісні процеси в мулистих донних відкладення, забруднення води продуктами розкладу мулів, відбулось повне поглинання кисню у воді.

«В ситуації глобального потепління стан водойм має особливе значення, тому що це один із факторів визначення кліматичних умов. Ми не маємо права втрачати малі річки та озера. За ініціативи губернатора Дніпропетровщини Дмитра Колєснікова здійснюється проект про відновленню гідрологічного режиму притоків річки Оріль. Створення промивного режиму в системі озер та розчистка перемичок між озерами відновить їх водообмін, забезпечить весняну промивку, активізує процес самоочищення, покращить якість води та в цілому призведе до відновлення природного стану системи», - зазначив Ростислав Ботвінов.

Проектом «Відновлення гідрологічного режиму системи озер Порубіжне – Козачий лиман та річки Заплавка в Дніпропетровській області» передбачено: розчистка існуючої протоки від річки Оріль до дюкера; перехід дюкером під каналом Дніпро-Донбас; розчистка проток, що з’єднують озеро Порубіжне з озерами Круглий лиман та Казачий Лиман з річки Заплавка; розчистка ділянок дренажного каналу від автодороги Гупалівка-Нехвороща до акведуку річки Заплавка через канал Дніпро-Донбас.

Негативного впливу на гідрологічний режим річки Оріль під час повені проектні заходи не зроблять.

Враховуючи соціальну значимість вказаного заходу заступник голови облдержадміністрації Ростислав Ботвінов доручив тримати на контролі продовження проектних робіт та у подальшому реалізацію проекту.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Мария  (30.07.14 09:15): Не знаю что будет дальше, но чистить начали, и это уже радует. Відповісти | З цитатою
?  (28.10.13 17:34): Речка Орель уже высохла, а они на "проектах" о.з.о.л.а.ч.и.в.а.ются! Відповісти | З цитатою
Днепропетровец  (28.10.13 15:33): Прошу уточнить на выполнение проектных работ 300 000грн или на выполнение работ по проекту. Потому что 300 000 грн решить эту задачу невозможно. может нолик забыли добавить или пару? Відповісти | З цитатою
Сомневаюсь  (25.10.13 10:24): Давно пора - ситуация действительно критическая - за последние четыре года в окрестных ставках и лиманах береговая линия увеличилась метров на 5-7.
Но боюсь дальше проекта действительно не дойдет(((
Відповісти | З цитатою
333  (25.10.13 08:26): На имитацию бальшого ватерклозета Ревучий втюхали 1 500 000 (!!!) - полтора МИЛЛИОНА гривен, на памятник с ошибками ещё полтора (!!), а тут всего 300 000?
За эти деньги можно почистить морской аквариум на 500 литров, не более!
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Наблюдатель  (25.10.13 07:27): Денежный поток Днепр-Даунбасс,поставил всю Днепропетровскую область,на колени! Відповісти | З цитатою
Не пошел на рыбалку  (24.10.13 22:09): Вот если-бы и Антоновские обмелевшие от неправильного содержания ставки почистили Відповісти | З цитатою
Шурик  (24.10.13 21:08): Предлагаю перекрыть канал Днепр - Донбасс и все наши озёра и реки наполнятся водой а жители Даунбаса останутся без оной так сказать два в одном Відповісти | З цитатою
Адольф Шикельгрубер  (24.10.13 19:04): Сначала загадили, о потом ,героически, очищают, за наш, таки счёт. Відповісти | З цитатою
йцуфыв  (24.10.13 18:55): По инициативе Дмитрия Колесникова...
От же ш *** такое. небось хатынку на ореле имеет...
Відповісти | З цитатою
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті