Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
07:37

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Стартувала ювілейна експедиція дніпропетровських альпіністів по сходженню на пік Шевченка

Стартувала ювілейна експедиція дніпропетровських альпіністів по сходженню на пік Шевченка
21 лютого 2014 року стартувала експедиція дніпропетровських альпіністів на Кавказ. Делегацію очолює голова Дніпропетровської обласної федерації альпінізму та скелелазіння Володимир Хітріков.

До ювілейного сходження на пік Шевченка залишилось 15 днів. Під час сходження спортсмени будуть обтягнені у форму з логотипом Дніпропетровської області. Про це повідомили у департаменті фізичної культури і спорту, сім'ї та молоді облдержадміністрації.

Губернатор Дмитро Колєсніков побажав успіхів альпіністам. «75 років тому розпочалася історія сходження наших земляків на тоді ще безіменну вершину Суганського хребта. Сьогодні саме ви є продовженням цієї історії - історії, якою пишається Дніпропетровська область. Ми з нетерпінням чекаємо вашого дзвінка 9 березня, коли буде здійснене сходження», - сказав Дмитро Колєсніков.

Вже 24 лютого альпіністи дістануться підніжжя гори Ельбрус – Азау, що знаходиться на висоті 2,3 тис метрів, 25 лютого розташуються в високогірному притулку «Бочки», що розташований на схилі Ельбрусу. Тут альпіністи зможуть пройти акліматизацію перед сходженнями. 28 лютого до основної делегації приєднаються ветерани альпінізму Олександр Зайдлер, Віктор Шабохін, які ще в 1964 році брали участь у встановленні бюсту поету на пік Шевченка. Кілька днів альпіністи здійснять підйоми та спуски на скелю Пастухова на висоті 4,1 тис метрів, до підніжжя гори Ельбрус – Азау, притулок Музафара». Здійснять кілька виїздів в міста Кашхатау та Хазни. 5 березня альпіністи проведуть розвідку, заброску та обробку маршруту. І вже 8 березня розпочнуть сходження, щоб 9-го, у день 200-річчя Т. Г. Шевченка, знову підкорити 4,2 тис метрову висоту. 9 березня у день 200-річчя Великого Кобзаря спортсмени зателефонують жителям регіону з піку. Телефонний зв'язок буде встановлено за допомогою супутника та спеціальної техніки.

Довідка:

Історія сходження альпіністів на вершини Центрального Кавказу розпочалася 75 років тому. Вона бере свій початок з 1939 року, коли група наших альпіністів під керівництвом заслуженого майстра спорту Олександра Зюзіна, підкоривши безіменну вершину Суганського хребта по праву першопрохідців назвала її піком Шевченка. А 50 років тому, у 1964 році, дніпропетровці здійснили друге сходження на пік Шевченка, присвятивши його 150-річчю Великого Кобзаря. На вершині спортсмени встановили бюст Тараса Григоровича Шевченка, відлитий на «Південному машинобудівному заводі».

За підтримки облдержадміністрації у липні 2011 року пам'ятник Кобзареві було частково відремонтовано. Альпіністам вдалося підняти на пік Шевченка і встановити там п'єдестал із алюмінієвого сплаву. Раніше пам'ятник стояв на кам'яній піраміді.

Нагадаємо, 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Барбос  (24.02.14 17:38): Ребятам за казёный счёт прогулка, и то неплохо.
Жаль только, что повод националистский, но уж под что ещё сейчас деньги-то дадут.
И "скала Пастухова" - это сильно. Впрочем, опять же, многие ли сейчас пишущие о чём-то
утруждают себя знанием предмета описания.
Ладно, лишь бы нормально вернулись.
Відповісти | З цитатою
qweasd  (22.02.14 01:14): война войной а обед по расписанию Відповісти | З цитатою
 (21.02.14 20:29): Как-то всё приурочено к последним капитуляционным событиям.. и флаги приспущены.. траур однако.. и на гору взобрались.. а там, глядишь, и ещё чево таково знаменательного случится.. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті