Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 29 травня 2024
07:46

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Розпочався театральний фестиваль до 200-річчя Тараса Шевченка

Розпочався театральний фестиваль до 200-річчя Тараса Шевченка
На Дніпропетровщині розпочав свою роботу регіональний театральний фестиваль, присвячений 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря. У рамках фестивалю театри Дніпропетровщини продемонструють низку вистав та концертів за мотивами творів Тараса Шевченка, а також за мотивами його життя та творчості.

Відкрив фестиваль на сцені Дніпропетровського академічного театру імені Тараса Шевченка Дніпродзержинський академічний музично-драматичний театр ім. Лесі Українки балетом-феєрією «Душа поета».

Перший заступник губернатора Анатолій Крупський висловив сподівання, що вистави, показані у рамках фестивалю, дозволять жителям Дніпропетровщини глибше зрозуміти творчість Великого Кобзаря, надихнуть молодь до вивчення життя та творчості видатного письменника.

«Велич таких письменників як Тарас Шевченко полягає у тому, що їх твори не втрачають своєї актуальності впродовж століть. І через роки вони знову дають відповіді на гострі питання добра та зла, правди та несправедливості, надихають на працю та творчість. Переконаний, що вистави, які проходять у рамках фестивалю до 200-річчя Великого Кобзаря, стануть новим поштовхом для жителів регіону до вивчення творчості поета, до власної творчості, до зміцнення духовних цінностей», - сказав Анатолій Крупський.

Балет-феєрія «Душа поета» поставлений Дніпродзержинським академічним музично-драматичним театром ім. Лесі Українки за мотивами поеми Т. Шевченко «Сон».

Як зазначає автор ідеї і режисер-постановник вистави Олександр Варуна, ця вистава - мистецький внесок театру до всенародного святкування 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря. Він зазначає, що поема «Сон» - це не тільки політичний памфлет і гостра сатира на царську Росію часів Миколи І, це ніби квінтесенція життя і творчості самого Шевченка, його художня автобіографія. У своєму «сні» герой поеми спочатку бачить «рай земний» - рідну Україну, з її дивною природою і страждаючим народом. Він чує «дзвін кайданів» пролітаючи над Сибіром – і це ніби містичне пророцтво його майбутньої солдатчини. Потім душа поета у ві сні потрапляє до столиці з її пишними палацами – саме там відбулися найважливіші події в житті Шевченка. Отже, в балеті-феєрії, засобами музики, пластики, сценографії відтворено фантасмагоричний, багатонаселений, прекрасний, але жорстокий і несправедливий світ, який намагається осягнути Душа Поета.

Переглянули виставу змогли бажаючі жителі Дніпропетровська та регіону, а також за особливими безкоштовними запрошеннями – ветерани, обдарована та талановита молодь, школярі-відмінники навчання та студенти театральних вишів.

Фестиваль проходитиме з 18 по 23 березня 2014 року на базі дніпропетровських театрів. У рамках фестивалю 8 театрів регіону представлять глядачам 12 прем'єр спектаклів та літературно-музичних композицій за творами Тараса Шевченка, а також присвячені його життєвому та творчому шляху. Організаторами фестивалю виступило Дніпропетровське міжобласне відділення Національної спілки театральних діячів за підтримки керівництва облдержадміністрації та обласної ради.

Gorod.dp.ua на Facebook.


оооооооо  (19.03.14 23:02): пипец, как интересно! спешу, аж спотыкаюсь... Відповісти | З цитатою
про  (19.03.14 11:26): Класс! Здорово... Спасибо за организацию и внимание к нашему будущему !!! И интересно , почему то многие в комментах (не только здесь) , просто вопят о том , чтобы мы забывали свое наследие , свою культуру..! Как говорят в Англии , кому то это выгодно , но точно не Украинцу! Відповісти | З цитатою
dnepr  (18.03.14 21:43): http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/03/18/7019478/ Відповісти | З цитатою
ДIД  (18.03.14 21:17): Нет никакого желания тратить свое время на регистрации,по сему пишу под этой статьей.Приношу извинения за то,что смешиваю память о Кобзаре с упоминанием мерзостной твари!Так вот ,послушай Ося Кобздон,тухес в парике,ты ,возможно и гроссен прыщ в Москве,но в Украине ты ,еле еле ПОЦ!!! Відповісти | З цитатою
 (18.03.14 20:21): Надеюсь,- это последняя гадовщина покойного. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (9)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті