Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 24 травня 2024
19:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку одному з засновників художнього музею

У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку одному з засновників художнього музею
Цього року Дніпропетровський художній музей відзначає 100-річчя з дня заснування. Значущою подією, приуроченою до цього свята, стало встановлення тут меморіальної дошки Михайлу Сапожникову – відомому українському художнику-символісту, одному з засновників музею.

На її урочисте відкриття зібралися керівництво області та міста, наукові працівники, поціновувачі мистецтва та багато інших.

Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман зазначив, що день народження музею – дійсно свято для всього міста.

«100 років - як один день. Уже тоді, в 1914 році, відкриття музею було великою подією для Катеринослава. Він став центром культури. Сюди приходили люди, спілкувалися, розвивали себе. І сьогодні призначення цього місця не змінилося», - наголосив він.

До його слів приєдналася директор Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко. «На сьогодні у фондах нашого музею знаходиться майже 9 тис експонатів. Роботи Михайла Сапожникова - дійсно перлина в нашій колекції. Відкриття меморіальної дошки приверне увагу відвідувачів до творчості цього унікального художника, - сказала вона. - Думаю, ім'я Михайла Сапожникова надалі звучатиме ще частіше, адже в наших планах і видання книги про нього, і проведення обмінних виставок».

Провідний науковий співробітник художнього музею Володимир Кулічіхін підкреслив, що Михайло Сапожников був одним з художників Катеринослава, який заснував музей. Він працював на рубежі 19-20 століть, в тяжкі часи в історії країни та розвитку мистецтва. В той час з’являлися різноманітні художні напрямки, зокрема, символізм. Михайло Сапожников був одним з найпослідовніших художників цього напрямку. Але в роки радянської влади символізм не визнавався.

«В 60-ті роки син художника передав музею понад 200 його витворів. Тоді вони лежали мертвим вантажем. І тільки в 90-ті роки з’явилася можливість реставрувати ці твори, і перед нами відкрився незвичайний за талантом та світоглядом художник», - розповів він. - Поціновувачі мистецтва ще мало знають про Михайла Сапожникова.. Зараз у нас виставлені 2 його символічні серії».

Народний художник України, автор меморіальної дошки Володимир Небоженко зазначив, що працював над нею більше року.

«Я старався, щоб художник був схожий на себе, адже немає жодної його фотографії, а лише автопортрети. Матеріалу було обмаль, - розповів скульптор. - Всі ескізи я узгоджував з колективом, який активно брав участь у цьому і дуже прискіпливо до цього відносився. З об’ємних ескізів, які я показав, вони обрали один найкращий».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті