Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Нд, 16 червня 2024
23:35

БЛОГИ

dpi463


13 червня 2019, 14:25

Підробіток для студентів влітку: як оформити трудові відносини правильно

Соборне управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що трудові відносини повинні оформлятись належним чином, адже у цьому зацікавлені і роботодавець, який отримує робочу силу на час відпустки основних робітників, і студент, який забезпечує собі соціальні гарантії та оберігає себе від невиплати чи неповної виплати заробітної платні, отримання невідповідних умов праці тощо.
Право студентів вищих навчальних закладів (внз) на трудову діяльність у позанавчальний час закріплено в п. 3 ч. 1 ст.62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.
Отже, здійснення такої діяльності можна оформити за трудовим договором або за цивільно-правовим договором.
До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором роботодавець має подати до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку його як платника єдиного внеску повідомлення про прийняття такого працівника на роботу.
Заробітна платня, відпускні працівникам, що здійснюють діяльність за трудовим договором, а також виплати, нараховані відповідно до умов такого договору оподатковуються у загальному порядку: єдиним внеском за ставкою 22 відс., податком з доходів фізичних осіб за ставкою 18 відс., військовим збором за ставкою 1,5 відс.
До доходу таких громадян, якщо той не перевищує законодавчо встановлену межу ( п.п.169.4.1 ст.169 Податкового кодексу – 2690 грн.) може бути застосована податкова соціальна пільга за умови своєчасного подання заяви на її використання.
У разі, якщо роботодавець і працівник оформлюють цивільно-правовий договір на надання послуг (найпоширенішими серед таких договорів є: на виконання робіт (договори підряду)), то повідомлення до органу ДФС про прийняття працівника на роботу не надається і запис про виконання роботи у трудовій книжці не робиться.
Сума винагороди (доходу) фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовим договором, оподатковуються єдиним внеском за ставкою 22 відс., податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.
Ще про одну перевагу легального працевлаштування для студентів, що навчаються за контрактом. Відповідно до п.п. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу такі громадяни можуть скористатися правом на податкову знижку та повернути частину коштів, сплачених за навчання у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах, у разі, якщо вони або члени їх сімей, що сплачують за навчання, працювали легально та отримували дохід у вигляді заробітної плати.


Останній раз редагувалося: 13.06.2019 14:25


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті