Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Сб, 4 травня 2024
12:31

БЛОГИ

dpi466


4 лютого 2020, 14:54

Новини Правобережного управління

Детінізація зайнятості населення – одне із пріоритетних завдань органів ДПС
Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) на постійній основі приділяється особлива увага легалізації зайнятості населення.
На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 22.01.2020 № 2313/0/1-20 та з метою підвищення свідомості роботодавців під час виконання ними норм законодавства про працю наприкінці січня 2020 року податківцями Дніпропетровської області спільно з представниками держпраці, інспекцій з питань праці та органами місцевої влади проведена широкомасштабна роз’яснювальна робота, направлена на інформування роботодавців про переваги офіційного оформлення найманої праці.
Так, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС Вікторія Каліногорська і фахівці ГУ ДПС спільно з представниками інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР і Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області 30.01.2020 відвідали наймасштабніший центральний ринок м. Дніпра «Озерку», де суб’єктам господарювання та громадянам роз’яснювали положення законодавства про працю у частині легального оформлення найманих осіб.
Вікторія Каліногорська нагадала, що Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП), зокрема визначено: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) про прийняття працівника на роботу.
На виконання КЗпП прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу».
Зазначеною постановою встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою – підприємцем до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Отже, обов’язок кожного роботодавця до початку роботи працівника своєчасно подати таке повідомлення до органу ДПС.
Крім того, фахівці Дніпровсько-Новомосковського управління ГУ ДПС спільно з представниками ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, Новомосковської міської ради та Новомосковського міськрайонного центру зайнятості 29.01.2020 провели посилену роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування, тобто у місцях найбільшого зосередження торгівельних павільйонів – торгівельних центрах м. Новомосковська.
Під час заходу роботодавцям розповідали про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, що гарантує захист соціальних інтересів громадян, права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Незадекларована праця знижує доходи бюджетів, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування.
Також фахівці Західно-Донбаського управління ГУ ДПС спільно з представниками ГУ Держпраці у Дніпропетровській області в одному із торгівельних центрів м. Павлограда провели інформаційно-роз’яснювальну акцію з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, послуг та організації харчування щодо необхідності офіційного оформлення найманих осіб. Під час заходу роботодавців проінформували про наслідки неофіційного працевлаштування та виплати заробітної плати у «конвертах». Держслужбовці роздавали листівки, відповідали на запитання, роз’яснювали переваги легального працевлаштування.
Працівники Кам’янського управління ГУ ДПС спільно з працівниками відділу праці та соціально-трудових відносин Кам’янської міської ради, Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Кам’янського міського центру зайнятості провели інформаційно-роз’яснювальну кампанію про необхідність і переваги законного працевлаштування серед суб’єктів господарювання Баглійського ринку м. Кам’янського. Представники зазначених управлінь та служб шляхом відвідування місць торгівлі роз’яснювали роботодавцям та працюючим про важливість офіційного оформлення трудових відносин, своєчасної виплати заробітної плати та перерахування відповідних податків до бюджетів у повному обсязі.
Податківці Криворізького південного управління ГУ ДПС також 28.01.2020 прийняли участь у спільному рейді з представниками органів місцевого самоврядування, Пенсійного фонду та управлінням Держпраці щодо роз’яснення роботодавцям сфери торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування негативних наслідків допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.
Суб’єктів господарювання інформували, зокрема про наслідки порушень чинного законодавства.
Так, фахівці Криворізького південного управління ГУ ДПС акцентували увагу на відповідальності, зокрема, за порушення законодавства про працю у частині фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.
Крім того, представники Криворізького південного управління ГУ ДПС 29.01.2020 прийняли участь у засіданні Криворізького міськвиконкому, де були присутні представники органів місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення і які наділені правом на здійснення перевірок суб’єктів господарювання та накладення штрафів за порушення законодавства про працю. У ході заходу обговорювались шляхи щодо ефективної реалізації рішень Уряду, спрямованих на запобігання «тіньової» зайнятості у сфері торгівлі товарами, послугами, тимчасового розміщування та організації харчування.
Фахівцями Криворізького північного управління ГУ ДПС разом з органами місцевого самоврядування проведено інформаційні заходи з працівниками та роботодавцями, які здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі.
Роботодавців ознайомили із вимогами чинного законодавства у частині належного оформлення трудових відносин, недопущення до роботи працівників без укладання трудових договорів та обов’язкове повідомлення податкової служби про прийняття працівника.
У Нікопольському управлінні ГУ ДПС пройшли особисті зустрічі та засідання «круглого столу» під головуванням заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Володимиром Малиновським з питань легалізації найманої праці.
Основна мета зустрічей – інформування працівників та роботодавців щодо питань, пов’язаних з необхідністю легалізації найманої праці та заробітної плати.
Крім того, у приміщенні Нікопольського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар для роботодавців на тему «Неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин». У заході прийняли участь представники Нікопольського міськрайонного центру зайнятості, пенсійного фонду, відділу держпраці та Нікопольського управління ГУ ДПС.
У ході заходу проводилась бесіда держслужбовців з представниками юридичних осіб та фізичними особами – підприємцями про переваги офіційного оформлення трудових відносин.
Особливу увагу на семінарі приділено питанню дотримання роботодавцями законодавства при працевлаштуванні найманих працівників, нарахуванню та сплаті єдиного внеску, податку на доходи фізичних осіб та військового збору.
Отже, спілкування з роботодавцями та найманими працівниками ще раз підтвердило необхідність проведення роз’яснювальної роботи стосовно детінізації зайнятості населення, зокрема у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування.
Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що згода отримувати «тіньову» зарплату позбавляє їх соціального захисту. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
А роботодавцям варто пам’ятати, що ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці, тягне фінансову та адміністративну відповідальність.
Слід звернути увагу, що після роз’яснювальних заходів працівниками контролюючих органів будуть проводитися перевірки суб’єктів господарювання стосовно дотримання законодавства про працю. У разі виявлення порушень роботодавцям доведеться сплатити значні суми штрафів, передбачені законодавством за такі порушення.

Оподаткування іноземних доходів
Громадяни, які у 2019 році, отримували іноземні доходи, відповідно до вимог Податкового кодексу України зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (пп.170.11.1 п.170.11.ст. 170 ПКУ).
Сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб (18 відсотків) і військовим збором (1,5 відсотка).
У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.
Не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов'язання платника податку: а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно; б) поштові податки; в) податки на реалізацію (продаж); г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав (пп.170.11.3 п.170.11 ст.170 ПКУ).
Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Така довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п.13.5 ст. 13 ПКУ).
Звертаємо увагу, податкова декларація про майновий стан і доходи подається за вибором платника у будь-який зручний спосіб: - через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису); - до Центрів обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації); - відправити поштою (з повідомленням про вручення).
В Правобережному управлінні ГУ ДПС у Дніпропетровській області працюють 3 Центри обслуговування платників (ЦОП) для платників Новокодацького, Центрального та Чечелівського районів м.Дніпра, де платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних. Новокодацька державна податкова інспекція, вул. Театральна, 1-А, м. Дніпро, телефон: (0562)377-46-14; Центральна державна податкова інспекція, вул. Княгині Ольги, 22, м. Дніпро, телефон: (0562)374-70-32; Чечелівська державна податкова інспекція, вул. Театральна, 1-А, м. Дніпро, телефон: (0562)377-46-18.
Час прийому відвідувачів у ЦОП (прийом документів, консультування, надання адміністративних послуг): понеділок - четвер з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., п’ятниця - з 9 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв., обідня перерва з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв., субота та неділя - вихідні дні.

Легалізація трудових відносин – основа захисту трудових прав найманих працівників
Офіційне оформлення трудових відносин – це запорука у соціальному захисті найманої праці, забезпечення оплати лікарняних та відпустки, накопичувальна система загального стажу робітника, гарантоване отримання пенсії і т.п.
Працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, що супроводжується повідомленням про такий прийом органа Державної податкової служби.
Починаючи з лютого 2020 року за встановлені факти неоформленої найманої праці до порушників законодавства будуть вжиті контрольно-перевірочні заходи із застосуванням штрафних та фінансових санкцій.

Довідка про відсутність податкового боргу: коли відмовляють у наданні
Перевірка наявності/відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, здійснюється за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів на дату формування Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) з урахуванням наявності/відсутності податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості за основним та неосновними місцями обліку платника.
За відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує Довідку.
За наявності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки. Лист вручається особисто платнику (його законному чи уповноваженому представнику) або надсилається платнику у порядку, встановленому ст. 42 глави 1 розд. II Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.
Тобто, підставою для відмови у наданні Довідки є наявність у платника податків за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи на дату формування Довідки.
За 2019 рік Правобережним управлінням видано 5085 довідок про відсутність заборгованості, відмовлено у наданні довідок 178 суб’єктам господарювання.

У 2019 році зменшилась кількість перевірок бізнесу Дніпропетровщини
За 2019 рік підрозділами податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено всього 2123 перевірки, що на 153 перевірки менше, ніж за 2018 рік.
При зменшенні загальної кількості перевірок, донараховано 2 447,4 млн грн, що на 300,3 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Також, одними з напрямків контрольно-перевірочної роботи є викриття схем та порушень податкового законодавства. Так, у грудні 2019 року податківцями завершена перевірка суб’єкта господарювання, основний вид діяльності якого є будівництво. В ході перевірки встановлені порушення податкового законодавства, ведення бухгалтерського обліку, які призвели до завищення витрат та не нарахування податку на додану вартість.
За результатами перевірки підприємством сплачено понад 1 млн гривень.

Спадщина від рідного брата або сестри. Чи необхідно декларувати та сплачувати ПДФО?
За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Податковим кодексом України визначено, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки (пп. 14.1.264 ст. 264 Податкового кодексу).
Зважаючи на те, що отриманий дохід оподатковується за нульовою ставкою, то декларацію подавати не потрібно (п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу).

Особам, які надають репетиторські послуги, слід задекларувати доходи до 1 травня 2020 року
Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік викладачам-репетиторам слід подати до 01 травня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації). Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такі особи самостійно сплачують до 1 серпня 2020 року. Доходи від репетиторства згідно з ПКУ оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.
Прилуцьке управління нагадує, кожен громадянин має право отримати у Центрі обслуговування платників податків за місцем свого проживання безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу при її заповненні.


Останній раз редагувалося: 04.02.2020 14:54


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті