Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 25 квітня 2024
03:49

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

dp_probation


15 березня 2021, 11:01

Емоційний шлях одужання від залежностей

У будь-якої людини у житті зустрічаються деякі проблеми, які потребують хворобливих рішень, і немає нічого дивного у тому, що особистість, захищаючись від можливого болю, застосовує заперечення. Заперечення – це не брехня, – це не дозвіл себе знати, яка дійсність.

Заперечення залягає глибоко. Ми брешемо самі собі. Коли якесь розуміння дійсності загрожує травмувати нас, ми ховаємося в переконання: «Це неправда». А що є правдою у житті залежної від алкоголю або наркотиків людини? Це втрата здоров'я і роботи, поваги і самоповаги, довіри оточуючих і здорових відносин з людьми, свободи і любові люблячих людей. Будь-які втрати спонукають людей пройти стадію заперечення. Алкоголіки, заперечуючи свою хворобу, упиваються до смерті. Наркомани, заперечуючи, що мають проблему, стають все більш хворими. Співзалежні від алкоголіків і наркоманів, заперечуючи вплив хвороби на них самих, продовжують шкодити собі та іншим, використовуючи заперечення. Людина, яка заперечує дійсність, не визнає і вирішення проблеми. Заперечення потрібно нам, щоб стикаючись з болем або проблемами, нічого не робити.

Якщо ж алкоголіком або наркоманом рішення про зміни у житті приймаються, то стадія прийняття своєї залежності не настає відразу. Ухвалення хвороби – це процес проживання і відпускання. І приходить до неї людина через стадії злості, торгівлі і депресії.

Стадія злості характеризується виною, заздрістю і обуренням. Злоба може бути визначеною і адресною або може бути загальною, безладно розкидати в навколишній світ. Вона може бути раціональною та ірраціональної, виправданою або необгрунтованою, розумною або безглуздою. Ми можемо звинувачувати інших і себе за те, де ми тепер опинилися. Ми можемо заздрити тому, хто ще не втратив те, що ми втратили. Ми можемо нескінченно волати до справедливості і продовжувати вивергати руйнівні почуття або вибухати в глибокому і сильному обуренні. Так само як раніше нам потрібно було заперечувати, тепер нам потрібно злитися.

Після того, як лють буде випущена, ми можемо пробувати здійснити операцію, яка або запобігає залежність або відсуває незалежність. Іноді наші угоди в цей період можуть бути конструктивними і реалістичними, але частіше вони не настільки реалістичні. Наприклад, алкоголік може спробувати операцію з контролю, а саме: пити тільки пиво або випивати тільки один раз у вихідні дні. Ми торгуємося у випадках, коли більше не можемо відкладати неминуче.
Після стадії торгівлі ми пересуваємося у період печалі, в який ми оплакуємо свої втрати у всій її повноті. Це – пік процесу прийняття, і це – емоційна біль в найчистішому її вигляді. Ми сумуємо за тим, що втратили і по тому, що втратимо у майбутньому. Депресія зникне тільки тоді, коли процес буде опрацьований.

Коли нам більше не треба блокувати злість, торгуватися і коли проживання горя закінчилося, тоді ми досягаємо стадії, яка називається прийняття. У ній ми ростемо, ми не тільки змогли критично оцінити свій попередній досвід, ми змінюємо і покращуємо те, що відбувається з нами і всередині нас. На початку цієї стадії ми можемо відчувати паніку, розгубленість, вразливість. Нас часто відвідують стани ізольованості і самотності. Але послідовний рух вперед і надія на незалежне життя починають наповнювати нас позитивними емоціями, почуттями і стосунками. І ми, нарешті, відчуваємо себе збагаченими і усвідомлюємо, що маємо повне право зберегти це багатство ...

Це тезиси, які обговорювалися представниками Громадської організації «Український Центр Обслуговування Анонімних Алкоголіків» у спілкуванні з суб’єктами пробації Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області в черговий день реєстрації.





Останній раз редагувалося: 15.03.2021 11:14
Переглядів: 232
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті