Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Сб, 18 травня 2024
16:11

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Карина077


8 квітня 2022, 14:57

Онлайн-лекція історика Анатолія Горового "Про значиму постать для українського суспільства Андрія Шептицького"

07 квітня 2022 року о 15.00 годині персонал Новокодацького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області прослухав онлайн-лекцію історика Анатолія Горового. Під час лекції співробітники відділу дізналися про значиму постать для українського суспільства Андрія Шептицького: церковного, культурного і громадського діяча, предстоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Галицького, архієпископа Львівського, доктора права та доктора теології.
Дуже символічно, що лекція відбулася 7 квітня, день, в який щорічно відзначається Благовіщення Пресвятої Богородиці. У цю дату згадують благу звістку, яку отримала Богородиця від архангела Гавриїла: він повідомив їй, що вона народить Божого Сина. На Русі Благовіщення вважали найважливішим божественним святом, важливішим навіть за Великдень. Сьогодні всі українці сподівалися отримати благу звістку для кожного з нас – перемогу України над ворогом та відновлення миру в нашій державі. Проте для ворога немає нічого святого і в цей день було надзвичайно багато сирен.
У тому числі під час лекції почалася повітряна тривога, і працівники відділу вимушені були перейти у безпечне місце. В нашому службовому приміщенні це є коридор, адже всі ми вже вивчили з початку війни «правило двох стін», яке говорить нам про те, що під час бомбардувань і загроз ракетних ударів від небезпеки нас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Нам рекомендують лишатися біля опірних стін, тому що навіть якщо споруда нестійка, підвалу немає, або в сховищі немає місця, - вони витримають. Тому ця лекція відбувалася саме в таких умовах.
Під час війни кожен українець окрім болю та розпачу за свою країну, відчуває особливу гордість через своє походження, в кожному прокидається славнозвісний козацький дух, що споконвіку тече в наших жилах, та який своєю непереможністю вже багато разів відбивав ворогів, які час від часу намагалися посягнути на нашу святу землю, землю родючих чорноземів, безкрайніх гір та квітучих полів. Саме зараз ми звертаємося подумки до найвидатніших українців та їхніх здобутків, аби отримати наснагу та підтримку на нелегкому шляху, що неодмінно приведе нас до перемоги. Одним з таких українців, який вніс безцінний вклад в українську культуру, церковне і громадське життя, є Андрій Шептицький.
На ряду зі своєю церковною діяльністю, митрополит Андрій Шептицький був членом Палати панів австрійського парламенту і депутатом Галицького сейму, де захищав та відстоював права українців в Австро-Угорщині. Під час Другої світової війни Андрій Шептицький очолив Українську національну раду. Він негативно ставився до німецького окупаційного режиму та виступав за створення уряду Української Держави.
Митрополит турбувався про освіту свого народу та був щедрим меценатом, засуджував нацизм і рятував євреїв, знався в мистецтві, не боявся політичних репресій, пророкував Україні успішне майбутнє, що наразі є найвагомішим фактом з життя цієї видатної особистості.
Отже, натхненні в черговий раз оповіддю з життя видатного українця, дякуємо історику Анатолію Горовому за лекцію та з вірою і надією в серці сподіваємося на якнайшвидшу перемогу України над ворогом та мир у нашій державі.



Переглядів: 230
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті