Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Нд, 30 червня 2024
23:46

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

АНД РВ


28 червня 2024, 08:30

День Конституції України – державне свято України

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне.
28 червня відзначають важливе свято - День Конституції України. Варто зазначити, що після розвалу СРСР стара Конституція використовувалася ще довго, нехай і зі значними змінами. У 1995 році другий президент України Леонід Кучма і Верховна Рада на чолі з Олександром Морозом підписали Конституційний договір, який послужив прообразом основного закону.

Повноцінну версію Конституції сучасної України ухвалили тільки 1996 року, для цього навіть створили спеціальну комісію на чолі з нардепом Михайлом Сиротою - він став одним із "батьків-засновників" документа. Депутати кілька місяців сперечалися про те, якою ж має бути Конституція. Тільки між першим і другим читанням внесли близько шести тисяч поправок.

27 червня, під час 5 (п’ятої) сесії ІІ (другого) скликання, у Верховній Раді почали розглядати підсумковий проєкт нової Конституції. Обговорення тривали всю ніч і лише 28 червня о 9 год. 20 хв. парламентарії проголосували: 315 народних депутатів підтримали документ, 36 депутатів натиснули кнопку «Проти», 12 утримались, 30 депутатів не взяли участь у голосуванні.

Після ухвалення рішення спікер Олександр Мороз виголосив історичну фразу: "Є Конституція!". Слідом за цими словами в залі парламенту вперше зазвучав Гімн України, зазначений Конституцією, внесли також національний прапор. До речі, Україна остання з країн колишнього Радянського Союзу прийняла власну Конституцію.

Конституція є основним законом України, тобто, має вищу юридичну силу. Усі інші нормативно-правові акти ухвалюються на основі Конституції України та відповідно до неї. Ухвалення Конституції закріпило правові засади незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, демократичні цінності, фундаментальні права і свободи громадян. Створена в умовах протистояння лівих і правих партій, українська Конституція стала зразком компромісу між різними групами і сферами інтересів, - зазначив психолог відділу.






Останній раз редагувалося: 28.06.2024 09:28
Переглядів: 42
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті