Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Сб, 29 червня 2024
09:57

Юридичні консультації


Юридическое лицо имеет в аренде земельный участок с целевым назначением - рекреационные земли. В процессе хозяйственной деятельности юридическое лицо обнаружило на земельном участке полезные ископаемые и хочет производить добычу.
Какие дальнейшие действия должно произвести юридическое лицо для получения специального разрешение на пользование надрами?
Возможна ли добыча полезных ископаемых на арендованной земле, если изменить целевое назначение и оставить в силе договор аренды? Если нет, какие дальнейшие действия должно произвести юридическое лицо для добычи полезных ископаемых?


Кузя, 8.6.2007 | ID: 122 | Розділ: Організація та ведення бізнесу
Відповідає редакція журналу “ШВИДКА ПРАВОВА ДОПОМОГА”:

Відповідно до ст..4 Кодексу України «Про надра» надра є виключною власністю народу України і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності народу України на надра, є недійсними. Народ України здійснює право власності на надра через Верховну Раду України, Верховну Раду Республіки Крим і місцеві Ради народних депутатів.

Відповідно до ст.16 вищезазначеного кодексу спеціальні дозволи на користування надрами у межах конкретних ділянок надаються спеціалізованим підприємствам, установам і організаціям, а також громадянам, які мають відповідну кваліфікацію, матеріально-технічні та економічні можливості для користування надрами.

Надання спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється після попереднього погодження з відповідною Радою народних депутатів питання про надання земельної ділянки для зазначених потреб, крім випадків, коли у наданні земельної ділянки немає потреби.

У разі виконання окремих видів робіт, пов'язаних з користуванням надрами, особами, не зазначеними у спеціальному дозволі, відповідальність за виконання умов, передбачених спеціальними дозволами, несе суб'єкт, що отримав спеціальний дозвіл.

Спеціальні дозволи на користування надрами надаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр за погодженням з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, як правило, на конкурсних засадах в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Видобування корисних копалин є видом користування надрами. Надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу.

Користування надрами здійснюється без надання гірничого відводу чи спеціального дозволу у випадках, передбачених цим Кодексом, зокрема ст..23. згідно з якою землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів і прісні підземні води до 20 метрів та використовувати надра для господарських і побутових потреб.

Видобування корисних копалин місцевого значення і торфу з застосуванням спеціальних технічних засобів, які можуть призвести до небажаних змін навколишнього природного середовища, погоджується з місцевими Радами народних депутатів та органами Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на місцях.

З огляду на вищезазначені норми. Радимо Вам по-перше ознайомитися з «Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами», затвердженим Постановою КМУ № 1540 від 02.10.2003, отримати попередню згоду відповідної ради та визначити вид корисних копалин, видобування яких Ви плануєте.
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті