Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Сб, 29 червня 2024
09:02

Юридичні консультації


Здравствуйте, разъясните пожалуйста, процедуру возврата банковского депозита (досрочное расторжение) через суд и сколько это займёт времени. В банк с заявлением о расторжении депозитного договора обратилась, копия заявления есть. Банк в возврате отказал, ссылаясь на постановление НБУ №319. Спасибо.

Юлия, 23.10.2008 | ID: 4370 | Розділ: Права споживача
Да, действительно 11.10.08 г. Национальным банком Украины было принято постановление № 319 «О дополнительных мерах относительно деятельности банков». Данным постановлением установлены следующие дополнительные меры относительно деятельности банков: «2. У сфері проведення активно-пасивних операцій банки: 2.1. З 13.10.2008 зобов’язані обмежити здійснення активних операцій в обсягах, досягнутих кожним із них на цю дату ... 2.5. Виконувати свої зобов’язання за всіма типами договорів із залучення коштів у будь-якій валюті лише в разі настання строку завершення зобов’язань, незалежно від категорії контрагентів. 2.6. Проводити з метою недопущення дострокового зняття коштів роз'яснювальну роботу зі своїми клієнтами. Активно проводити стимулюючу роботу із залучення готівки на депозити та пролонгації депозитних договорів. Виплати за умови настання строку згідно з договором здійснювати негайно».

Тем не менее, обязанность банка вернуть вклад физическому лицу досрочно предусмотрена Гражданским кодексом Украины: «ч. 2 ст. 1060 За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором. Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною».

Постановление НБУ не может применяться в данном случае, т.к. оно противоречит закону. Согласно п. 5 ст. 4 КГ Украины: «інші органи державної влади України, органи влади Автономної Республіки Крим можуть видавати нормативно-правові акти, що регулюють цивільні відносини, лише у випадках і в межах, встановлених Конституцією України та законом».

Время, которое займет возврат депозита с помощью обращения в суд, рассчитать точно не возможно. Это зависит от района, в котором Вы проживаете (или где расположено отделение банка).

С уважением, Юридическая компания «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті