Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Сб, 29 червня 2024
09:13

Юридичні консультації


Добрый день, дело в том, что моя жена уехала в Испанию с ребенком и не дает мне возможности общатся с ним, адресс и телефон ее там я не знаю. хочу знать как я могу вернуть ребенка в Украину

Дмитрий, 14.1.2009 | ID: 4833 | Розділ: Родина та її учасники
Відповідно до сімейного законодавства, Ваша дружина не мала вивезти за кордон дитину, не отримавши попередньо Вашої згоди, оскільки мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. Якщо навіть Ви проживали окремо від дитини, це не позбавляє Вас права на спілкування з нею і виховання.

Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні. За Вашою заявою орган опіки та піклування може визначити способи участі у вихованні дитини та Ваше спілкуванні з нею.

Якщо Ваша дружина чинить перешкоди у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, Ви маєте право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування, з урахуванням віку, стану здоров’я дитини, поведінки батьків, а також інших обставин, що мають істотне значення.

Стосовно місця проживання дитини, то місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Таким чином, якщо Ваша дитина не досягла 14 років, то Ваша згода на визначення місця проживання дитини є необхідною.

Якщо Ваша дружина самочинно, без Вашої згоди змінить місце проживання дитини, у тому числі способом її викрадення, суд за Вашим позовом має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала. Дитина не може бути повернута лише тоді, коли залишення її за попереднім місцем проживання створюватиме реальну небезпеку для її життя та здоров’я. Крім того, особа, яка самочинно змінила місце проживання малолітньої дитини, зобов’язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому, з ким вона проживала.

З повагою, помічник юриста Юлія Галушка Юридична компанія «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті