Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Сб, 29 червня 2024
08:49

Юридичні консультації


Здраствуйте, у меня возникла следующая ситуация: в апреле 2007 года в банке был взят кредит для покупки квартиры с первоначальным взносом 20% от оценочной стоимости жилья. В результате чего годова процентная ставка составляет 10.5%. В кредитном договоре мы с мужем выступаем поручителями, а непосредственно кредитозаемщиком является отец мужа. Кредит погашали вовремя все это время, даже с переплатами по телу кредита. На днях банк прислал письмо с уведомлением, что с марта сего года он в одностороннем порядке подымает процентную ставку до 15.5 в год. Скажите пожалуйста, насколько правомерно повышение кредитной ставки (в договоре есть пункт по которому банк в одностороннем порядке может повысить ставку, если повышается ставка НБУ), если имеет право то почему на 5 процентов - не на 3, не на 2. Что можно в данной ситуации сделать? И какие возможны дальнейшие сценарии развития ситуации Заранее благодарна

Екатерина, 15.1.2009 | ID: 4844 | Розділ: Спілкування з контролюючими органами
Процентна ставка за кредитами розраховується як середньозважена величина процентних ставок за обсягами фактично наданих і пролонгованих кредитів суб’єктам господарювання та фізичним особам у національній та іноземній валютах у річному обчисленні. За кожним кодом валюти та за кожною секцією видів економічної діяльності процентні ставки розраховуються за визначеними формулами.

Банки зобов’язані в кредитному договорі зазначити:
вид і предмет кожної супутньої послуги, яка надається споживачу; обґрунтування вартості супутньої послуги (нормативно-правові акти щодо визначення розмірів зборів та обов’язкових платежів, тарифів нотаріусів, страхових компаній, суб’єктів оціночної діяльності, реєстраторів за надання витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про наявність чи відсутність обтяжень рухомого майна, інших реєстрів тощо); про відкриття банківського рахунку, відкритого з метою зарахування на нього суми наданого кредиту або надання кредиту за рахунком (овердрафт), умови відкриття, ведення та закриття такого рахунку, тарифи та всі суми коштів, які споживач має сплатити за договором банківського рахунку у зв’язку з отриманням кредиту, його обслуговуванням і погашенням; правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом, якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Національного банку або в інших випадках.

Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв’язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку). У разі надання кредиту в іноземній валюті банки зобов’язані під час укладення кредитного договору:
попередити споживача, що валютні ризики під час виконання зобов’язань за кредитним договором несе споживач;
надати інформацію щодо методики, яка використовується банком для визначення валютного курсу, строків і комісій, пов’язаних з конвертацією валюти платежу у валюту зобов’язання під час погашення заборгованості за кредитом та процентами за користування ним.
Таким чином за нявності вищезазначених умов банк має право право підвищити процентну ставку за кредитом на 5 відсотків.

З повагою, помічник юриста Юлія Галушка Юридична компанія «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті