Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
07:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У ДНУ обговорили особливості світової політики м’якої сили

У ДНУ обговорили особливості світової політики м’якої сили
У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася лекція голови правління Центру досліджень політики Східної Європи (Рига, Латвія) Андіса Кудорса на тему: «Латвія між глобальними центрами м’якої сили».

Захід проведений за сприяння Посольства Латвійської республіки в Україні в рамках комунікаційної програми головування Латвії в Раді Європейського Союзу.

На початку зустрічі представники латвійського посольства зазначили, що на теренах України вже відвідали Київ та Харків. «Цього року, як ви знаєте, Латвія головує у Раді Європейського Союзу – це велика честь для нас, а також чудова нагода провести активну програму публічної дипломатії. Тож сьогодні ми завітали й у Дніпропетровськ – місто, з яким у нас вже склалися гарні контакти. Ми дуже раді, що можемо привезти вам частинку Латвії і нашу думку, яка, сподіваємося, вам допоможе. В той же час ми хотіли би повчитися дечому й у вас, тому чекаємо плідного спілкування», – відзначили гості.

Далі перед студентами факультетів міжнародної економіки, історичного та факультету суспільних наук та міжнародних відносин ДНУ виступив Андіс Кудорс – фулбрайтський стипендіат, випускник Латвійського університету, магістр політичних наук. З 2006 року працює експертом, головою правління Центру досліджень політики Східної Європи. Очолював робочу групу з питань політики сусідства Європейського Союзу. Також є лектором в Інституті Кеннана Міжнародного наукового центру імені Вудро Вільсона. Є автором таких наукових праць, як: «Соціальна пам'ять та ідентичність етнічних росіян в Латвії», «Російська м’яка сила та невійськовий вплив», «Розуміння Росією публічної дипломатії: між м’якою силою та маніпуляцією», «Інформаційна кампанія Росії проти України» та інші.

До уваги дніпропетровських студентів пан А. Кудорс представив лекцію на пояснення популярної у сучасній дипломатії концепції м’якої сили і особливостей її застосування такими центрами світової політики, як Брюссель, Вашингтон та Москва, проаналізувавши й місце Латвії серед них.

Студентам ДНУ було цікаво більше дізнатися про феномен м’якої сили як одного з дієвих засобів досягнення успіху в світовій політиці загалом (його ресурси та інструменти), так і про особливості його застосування у різних країнах – Сполучених Штатах Америки, Російській Федерації та державах Європейського Союзу, зокрема.

Проте особливу увагу українських студентів Андіс Кудорс привернув, аналізуючи зміни в одному із гуманітарному вимірів зовнішньої політики Росії. Так, говорячи про сферу російської публічної дипломатії в балтійських країнах та країнах СНД, латвійський експерт відзначає утвердження концепції «російського світу», що активно поширюється за межі Росії. «У російській зовнішній політиці нині спостерігається пропаганда особливої ​​інтерпретації власної історії та історії інших країн. Зокрема, використовуються відкриті (незавершені) наративи в оцінці подій Другої світової війни (культивується образ Росії як переможця), створюються емоційні міфи, що викликають у значної частини населення Росії бажання відновити частину «історичної території» Російської імперії (окупація і анексія Криму), а одним із інструментів стратегічної комунікації цієї держави став пошук ворога в сусідніх країнах. Усе це свідчить про поступове відходження від концепції м’якої сили та посилення домінантних амбіцій в регіональній політиці Росії, намаганнях створити певний наднаціональний простір, що, безумовно, не може не хвилювати сусідні країни, де проживає багато росіян», – підкреслив латвійський експерт. У цьому зв’язку серед викликів латвійського суспільства, за словами пана Кудорса, постає помітна лінія зміцнення позицій російської мови та культури (зокрема й через мовлення російських каналів), розвиток релігійної дипломатії та проведення так званої «політики співвітчизників» для росіян, що, безумовно, гальмує згуртування полінаціонального суспільства Латвії.

Наостанок студенти Дніпропетровського національного університету змогли вільно поспілкуватися з латвійським фахівцем, поставивши йому найбільш хвилюючі питання. Наприклад, студентство ДНУ активно цікавилося контентом російськомовних ЗМІ у Латвії, оцінкою трагічних подій в Україні й рівнем підтримки латвійцями російської воєнної активності у нашій країні, засобами протидії російській пропаганді у Латвії, персональними санкціями Латвії щодо окремих російських громадян тощо.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте