Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 24 травня 2024
00:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

ПАТ «Дніпропетровськгаз» має перші результати використання загальнобудинкових лічильників газу

ПАТ «Дніпропетровськгаз» має перші результати використання загальнобудинкових лічильників газу

З 2018 року постачання газу буде дозволено лише тим споживачам, у яких налагоджений приладовий облік витрат блакитного палива. Це рішення влади, що закріплене Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Тому ПАТ «Дніпропетровськгаз» нині активно працює над 100% забезпеченням обліку блакитного палива за допомогою загальнобудинкових лічильників.

Встановлення будинкових лічильників здійснюється виключно у мешканців області, які використовують газ для приготування їжі і мають лише газову плиту. Норма використання природного газу, якщо встановлена газова плита та є централізоване гаряче водопостачання, становить 4,4 м. куб на людину в місяць, за відсутності гарячого водопостачання – 7,1 м. куб. Інвестпрограмою ПАТ «Дніпропетровськгаз» на 2016 рік, яка затверджена державним регулятором, передбачено встановлення майже 2 тис. загальнобудинкових приладів обліку газу на суму 66,24 млн. грн. Встановлення таких лічильників газу дозволяє заощадити час і гроші та дає змогу не залежати від нормотворчої плутанини Уряду.

«Технологія обліку витрат газу будинковими лічильниками дозволяє забезпечити достатньо якісний контроль при менших витратах, - коментує технічний директор ПАТ «Дніпропетровськгаз» Тетяна Бузовська. – Так, дані, отримані в липні 2016 року з загальнобудинкового вузла обліку газу (ВОГ) на будинку 37 по вулиці Заводській у м. Павлограді, вказують на економічну доцільність використання таких лічильників. Різниця між розрахунковими показаннями (відповідно до норм споживання) і даними загальнобудинкового лічильника склала 146 кубометрів газу економії для споживачів. Тож на кожного мешканця будинку нараховано 5,7 м. куб. газу, замість встановленої норми - 7,1 м. куб».

Схема розрахунку споживання газу за будинковим лічильником виглядає так: щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до ПАТ «Дніпропетровськгаз». Цей загальний обсяг палива рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку. Якщо у будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімають від показань будинкового лічильника.

Мешканці багатоповерхових будинків, які не бажають оплачувати газ на підставі загальнобудинкового лічильника, мають право встановити індивідуальний лічильник за власний кошт (згідно з Постановою КМУ №46 від 27.01.2016 року). «Встановлення приладів обліку газу може здійснюватись за рахунок газових компаній, бюджетних


коштів, користувачів газу або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством», - коментує Тетяна Бузовська.

Варто зазначити, що відповідно до п.4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року №2494, у разі відмови споживачів від встановлення лічильників газу з ініціативи і за кошти оператора ГРМ, плата за спожите блакитне паливо буде розраховуватися за граничними нормами, а саме:

  1. якщо встановлена газова плита та є централізоване гаряче водопостачання – норма 9,8 куб. м.
  2. якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач - 18,3 куб. м.

У Павлограді жителі 5 багатоповерхових будинків, відмовившись від встановлення будинкових лічильників газу, з середини липня переведені на нарахування за граничними нормами. Так, до моменту відмови від встановлення загальнобудинкового лічильника нарахування за спожитий природний газ мешканцям будинку 18 по вулиці Дніпровській (45 квартир) за нормами споживання в середньому складало 4,3 тис. грн. в місяць. Нині ця сума сягне 11,2 тис. грн., що в 2,6 рази більше. Тож відмова від встановлення будинкового вузла обліку газу боляче вдарить по їх кишенях. У подальшому ПАТ «Дніпропетровськгаз» відповідно до чинного законодавства буде переводити на граничні норми всіх споживачів газу, у разі їх незгоди встановлювати будинковий ВОГ.

Якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовних лічильників, або не встановлять прилад обліку газу за свій кошт, Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» зобов'язує газові компанії припинити постачання газу таким споживачам.

Для інформації.
Варто зазначити, що нині у Верховній Раді України знаходиться на розгляді законопроект «Про приладове забезпечення комерційного обліку природного газу». Він передбачає припинення надання послуг з розподілу природного газу до споживачів, які використовують природний газ без його приладового обліку у разі відмови таких споживачів від встановлення лічильників газу за кошти оператора ГРМ вже з 1 жовтня 2017 року.

У разі відмови побутового споживача надити доступ уповноваженим представникам оператора ГРМ до об’єкту газовикористання для припинення розподілу природного газу, облік газу буде здійснюватись за нормами споживання, збільшеними у три рази, а саме:

  1. якщо встановлена газова плита та є централізоване гаряче водопостачання – норма 13,2 куб. м.
  2. якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач - 21,3 куб. м.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Капец  (24.08.16 00:03): Если в моем доме сдают квартиры , в каждой прописано аж по одному человеку, а проживают в некоторых "табором" из 5 человек и более. так мне теперь по общедомовому счетчику за них оплатить нужно ???И не надо говорить ставьте индивидуальный , вы очереди в днепрогазе на установку видели , установка за свои деньги тоже в очередь.Счетчик ставят только такой как мы хотим и где нам нужно "по нормам " , т.е под потолком.

Все прекрасно в монополиях.Сегодня разрешили не покупать счетчики как облэнерго сказало, когда очередь до облгазов дойдет
Відповісти | З цитатою
***  (23.08.16 15:03): а вы обратили внимание на неприкрытую угрозу - если вы откажетесь и не установите, то нормы с вас будут драть в два раза больше!!!
на основании какого документа? а что по этому поводу говорит антимонопольный комитет? а куда делась программа по установке ИНДИВИДУАЛЬНЫХ приборов учета???
ой, мудрит (едрит) горгаз не по детски!
Відповісти | З цитатою
Елена  (23.08.16 12:56): только в нашей стране это возможно общедомовые счетчики. где действия антимонопольного комитета и защиты потребления??? только квартирные счетчики должны определять потребления населения Відповісти | З цитатою
Счетчик  (23.08.16 11:44): "В случае отказа бытового потребителя..." А можно конкретнее -- кто такие (такой) "бытовой потребитель"? От установки ПОКВАРТИРНЫХ счетчиков никто не отказывается! А "средняя температура по больнице" никому не нужна. Люди, будьте внимательны, не давайте запудрить себе голову всевозможными корпоративными решениями, правилами и т. д. Есть Закон Украины №3533-VI от 16.06.2011 г. -- только он определяет "правила игры" по установке счетчиков, а всё остальное от лукавого... Відповісти | З цитатою
Однако  (23.08.16 11:34): А почему в статье нет ни слова о температурной компенсации учёта газа? Она в зимний период считает в пользу поставщика. Поэтому внутри домовой учёт пока выгодней. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (15)

•  Хто цей чоловік, який бʼє жінок у центрі міста? (11)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  З 1 липня у Дніпрі суттєво зростуть ціни на заправках (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Українці стали вдвічі більше купувати вживані авто з США: топ моделей (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті