Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 04 липня 2024
22:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Книга пам'яті» зібрала 346 історій про героїв Придніпров'я, які загинули на Донбасі, захищаючи Україну

|«« «« »» »»|

Сотні очей… Вони проникливо дивляться зі сторінок «Книги пам’яті» про героїв Збройних Сил України, які не повернулися із зони АТО. Видання презентували у Дніпропетровській облдержадміністрації.

Воно побачило світ завдяки Національному військово-історичному музею України. На презентацію книги в ОДА завітали рідні загиблих, волонтери, військовослужбовці. Їхню трагедію і біль неможливо умістити на друкованих сторінках.

«Традиційно в четвер в ОДА проходить презентація книг. Запрошуємо блогерів та письменників. Тепер нова зустріч – презентація «Книги пам’яті». У ній – 800 історій про військових ЗСУ, які загинули в зоні АТО. Із Дніпропетровської області пішли захищати Україну майже 25 тисяч хлопців. Не повернулися – понад 400. У книзі пам’яті 346 історій про наших земляків. Важливо розказати про них. Пам’ять про героїв залишиться в наших серцях назавжди», – підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

«Книга пам'яті» – це розповідь про майже 800 загиблих на Донбасі військових ЗСУ. Близько половини з них – вихідці із нашого регіону, інші – з Вінницької, Волинської, Закарпатської, Житомирської та Донецької областей. У книзі – біографія та фото кожного бійця. Про деяких героїв можна прочитати зворушливі спогади рідних і друзів.

На презентацію приїхали близькі загиблих, волонтери, військовослужбовці.

«Дивлячись на фото загиблих героїв, розумієш: слова «душу й тіло ми положим за нашу свободу» – не просто рядок з Гімну, вони – стан душі української нації», – каже Ілляна Гайдук. Дівчина прийшла на зустріч, щоб вшанувати пам’ять рідного брата, загиблого у збитому під Луганськом літаку ІЛ-76.

Навічно залишиться у пам’яті офіцер запасу 40-го механізованого окремого батальйону ЗСУ Олександр Попов. Він родом з Тернівки Дніпропетровської області. Пройшов від початку до кінця Іловайськ. Під час виходу з «котла» був контужений, потрапив до полону. Після шпиталю знову став у строй і відправився на передову в Дебальцеве. Там потрапив під танковий обстріл і загинув. Йому був 31 рік. Олександр Попов нагороджений посмертно орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

«Сашко мав дві вищі освіти, працював гірничим інженером у «Павлоградвугіллі». Він знав, що Україна переможе, вірив у свою вдачу. Але забув, що інколи між знаннями і вірою лежить прірва. Після загибелі сина у пресі вийшла стаття «Шлях у вічність капітана Попова». Насправді, всі загиблі захисники пішли у вічність. Дякую всім, хто увічнив їхні імена у «Книзі пам’яті». Приємно, що хлопців згадали, написали про них. Держава живе доти, доки пам’ятає своїх героїв», – втираючи сльози, каже мати Любов Попова.

Ідейний натхненник книги – Національний військово-історичний музей України. Фінансову підтримку надало Міністерство оборони.

«Цей проект стартував влітку 2014-го, коли наш музей почав збирати інформацію про загиблих на Донбасі. Пізніше ми створили сайт «Книга пам’яті полеглих за Україну». З вересня 2014 року під егідою музею почала працювати місія «Евакуація-200», яка займалася пошуком, ідентифікацією та вивезенням загиблих. Тепер народилася друкована версія «Книги пам’яті». До неї увійшли лише біографії бійців Збройних Сил України. Але наразі готується нове видання,  у якому будуть згадані загиблі герої й інших збройних формувань», – розповів виконуючий обов’язки директора Національного військово-історичного музею України, редактор-упорядник книги Ярослав Тинченко.

На сьогодні наклад книги обмежений – 1200 екземплярів. У першу чергу, її отримали сім’ї загиблих. Очікується друге видання: тираж збільшиться, і книгу можна буде придбати у книгарнях.

9 вересня – презентація «Книги пам’яті» в обласному криворізькому музичному коледжі. Адреса: Кривий Ріг, вул. Грабовського, 12 (паркова зона, район човнової станції). Початок – о 17:30.

Тема: АТО - ООС
Gorod.dp.ua на Facebook.


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (59)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (9)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (9)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (8)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (7)

•  За розтрату 17 млн грн державного майна засуджено екскерівника інституту трубної промисловості у Дніпрі (6)

•  Світлофор не працював: у Дніпрі на Сонячній Набережній Toyota врізалась у Mercedes і той перекинувся (6)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (6)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (4)

•  На Дніпропетровщині температура повітря сягнула 39°С: що радять фахівці від спеки (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті