Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
07:50

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Перше історико-етнографічне свято «Водохреще на Старій Самарі» в Дніпрі зібрало понад тисячу гостей

|«« «« »» »»|

Дніпро запроваджує нові традиції святкування Водохреща. 19 січня, в день Богоявлення, у селищі Шевченко провели перше історично-етнографічне свято «Водохреще на Старій Самарі».

Щоб зануритися в ополонку, заспівати пісень та позмагатися в цікавих конкурсах, у самісіньке серце однієї з найдивовижніших історичних місцин Дніпра з'їхалися понад тисяча людей. Гостей свята привітав заступник мера Дніпра Олександр Шикуленко.

«Святкуємо Водохреще на території старої фортеці, де споконвіків українці відзначали різні свята. Хто сьогодні не пірнає в ополонку, може знайти собі розваги до душі – долучитися до конкурсів, змагань, танців. Усім міцного здоров'я, миру, натхнення, благополуччя в кожну родину. Зі святом!» – сказав Олександр Шикуленко, вітаючи присутніх.

Святкування розпочали із запалення символічного багаття. Освячення дніпровської води провів керуючий Дніпропетровською єпархією Української православної церкви Київського патріархату єпископ Симеон.

«З величним християнським святом усіх! Це свято очищення душі й тіла. Нехай воно спонукає нас робити лише добрі справи. Нехай Господь у цьому допомагає, укріпляє та благословляє!» – зазначив єпископ Симеон.

Для пірнальників обладнали спеціальні намети, де можна було переодягнутися та зігрітися. Гостей свята тут також частували козацьким кулешем, а на території парку обладнали зону розваг. Усі охочі могли позмагатися в спритності в «Перегонах на Водохреще», покататися на ковзанці та у візку, запряженому конем. Поціновувачі мистецтва також знайшли заняття до душі: під час святкувань можна було виготовляти снігові скульптури козаків, займатися в творчій зоні та робити світлини на пам'ять.

Ельвіра прийшла на свято зі своїми друзями й залюбки скупалася в ополонці. Дівчина розповідає, що робить це вже другий рік поспіль.

«На початку Нового року хочу очиститися. Після пірнання відчуваю неабияку бадьорість, силу і зовсім не боюся захворіти, оскільки маю сильну віру. Усім раджу купатися у воді на це свято!» – наголосила Ельвіра.

Загалом до свята Водохреща в Дніпрі облаштували 6 офіційних зон для масових занурень. Пірнути в крижану воду можна також у парку Сагайдак (Індустріальний район), парку ім. Т. Г. Шевченка (Соборний район, пляж на острові Монастирський), на ж/м Перемога-1 (Соборний район, навпроти арки «ПриватБанку»), біля храму Різдва Пресвятої Богородиці (Новокодацький район, вул. Набережна Заводська, 96-а) та на Червонокамя'нському озері (Новокодацький район).

Зазначимо, що Стара Самарь є древнім козацьким містом на правому березі річки Самара. У 1688 році тут була створена Богородицька фортеця. Нині це унікальна пам'ятка сучасного Самарського району міста. Щоб привернути увагу дніпрян до історичної місцевості, минулої осені, на День міста Дніпра, в рамках програми мера Бориса Філатова «Культурна столиця» тут провели український фестиваль «Самар-Дніпро-фест».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Видео  (19.01.17 22:42): тут веселее было
https://www.youtube.com/watch?v=6UMkxytwp2I
Відповісти | З цитатою
Видео  (19.01.17 22:41): тут веселее было
https://www.youtube.com/watch?v=6UMkxytwp2I
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті