Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
01:32

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Природний газ у Дніпрі відповідає стандартам, але різниться за своєю теплотворною здатністю

Природний газ у Дніпрі відповідає стандартам, але різниться за своєю теплотворною здатністю

Дослідження незалежної лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» в Києві підтвердили, що якість газу, відібраного у помешканні споживача Самарського району міста Дніпра відповідає державному стандарту та становить 8119 ккал/м. куб.

Водночас, як засвідчують результати щомісячних аналізів, які ПАТ «Дніпрогаз» постійно оприлюднює на офіційному сайті, основний показник якості газу – його теплотворна здатність, може змінюватись впродовж року.

Так, за результатами отриманих протоколів у 2016 році теплотворна здатність газу в Дніпрі коливалася від 7900 до 8500 ккал/м. куб. Така різниця пояснюється тим, що блакитне паливо потрапляє до нас з різних джерел, як власного видобутку, з газоконденсатних родовищ, так імпортного.

Для прикладу, до споживачів Дніпра природний газ надходить через газорозподільні станції оператора магістральних газопроводів ПАТ «Укртрансгаз» та видобувної компанії «Укргазвидобування». Влітку, коли споживання зазвичай є меншим, достатньо газу власного видобутку, який має вищу калорійність.

Натомість взимку, коли обсяги зростають, через дефіцит власного енергоресурсу, споживачам транспортується імпортний газ з трохи нижчою калорійністю, однак не менше 7600 ккал/м.куб., які передбачено держстандартом. Таким чином, впродовж року теплотворна здатність блакитного палива коливається. Це означає, час закипання чайника у певні періоди року може відрізнятися.

«На сьогодні кількість спожитого газу вимірюється в кубічних метрах. Однак, така система розрахунку не враховує головного – теплотворних властивостей ресурсу. Тобто, спалюючи певну кількість газу, споживач не знає яку енергетичну цінність отримує в результаті. Тому, бажання наших клієнтів платити не за кількість використаного газу, а за його теплотворну здатність є цілком справедливим», - коментує в. о. комерційного директора ПАТ «Дніпрогаз» Павло Іотов.

У лютому державний орган – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфера енергетики та комунальних послуг, зробила перший крок на шляху до використання енергетичних одиниць при розрахунку спожитого газу. Відповідно до постанови НКРЕКП № 84 від 26 січня 2017 р. на ринку газу передбачено впровадження ряду змін. Серед них – відображення в платіжних документах споживачів кількості використаного палива в трьох енергетичних одиницях: кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).

Зі свого боку ПАТ «Дніпрогаз», на вимогу державного регулятора, уже оприлюднило на офіційному сайті маршрути переміщення природного газу з однаковими фізико-хімічними показниками, за якими кожен споживач зможе простежити середньозважену теплоту згорання блакитного палива, яке до нього надходить.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Горожанин  (06.03.17 10:44): Оплата за калории тепла при сжигании газа-счётчик на калории. Могут заявить состав одного газа, а фактически тот же, но с примесями или другое. Нам уголь из Амстердам, Роттердам, Антверпен везли, цену вложили соответсвующую, оказалось уголь из Донбаса по цене импортного. Відповісти | З цитатою
жилец  (05.03.17 18:52): Пан Иотов, желание Ваших клиентов одно: чтобы их НЕ ОБСЧИТЫВАЛИ по разным-всяким формулам.А если Вы хотите, чтобы мы платили и за неизвестную нам теплотворность газа - поставьте потребителям счётчики , как в З.Европе, чтобы счётчик показывал потребителю потреблённые им РЕАЛЬНЫЕ КАЛОРИИ!!! Відповісти | З цитатою
Чудик  (05.03.17 03:13): Значит европейский газ хуже. Не вешайте лапшу на уши. Если машину заправить 105-м бензином, она лучше не поедет. Покажите компонентный состав газа по договору с поставщиками, и по факту что приходит. Даже если калорийность газа выше, это не значит что он лучше горит. Сгорает просто он не полностью. Вот и все. Відповісти | З цитатою
zzz  (03.03.17 22:14): "Медвежонок Винни мед не брал"! Відповісти | З цитатою
ЛОЖЬ  (03.03.17 20:30): ЛГУНЫ Відповісти | З цитатою
Анархист  (03.03.17 20:10): Укрметртестстандарт независимая лаборатория, от кого она независимая? Відповісти | З цитатою
сын израилев  (03.03.17 18:11): Исследования независимой лаборатории ГП «Укрметртестстандарт» в Киеве подтвердили, что качество газа, отобранного в помещении потребителя соответствует государственному стандарту и составляет 8119 ккал/м.куб. Только чайник пока закипит долго ждать приходится,
это мелочи что пламя красного цвета, а это говорит о том что в системе воздушок имеется.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті