Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 22 травня 2024
12:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У пошуках українського національного стилю до Дніпра з'їхалися понад сотню мистецтвознавців

У пошуках українського національного стилю до Дніпра з'їхалися понад сотню мистецтвознавців

Дніпропетровщина приймає ІV Міжнародний конгрес з етнодизайну. Цьогоріч він присвячений пошуку національного стилю.

Понад сотню учасників з України, Ізраїлю, Польщі та Німеччини відвідають Дніпро, де поспілкуються з митцями Петриківського розпису. Далі рушать до самої Петриківки, щоб на власні очі побачити, як народжуються народні орнаменти.

«Ми вже вчетверте проводимо такий конгрес. Цьогоріч обговорюємо пошуки українського національного стилю. В епіцентрі – Петриківський розпис, який вражає увесь світ. Хочу познайомити міжнародну спільноту с місцевими майстрами», – зазначив голова оргкомітету конгресу Євген Антонович.

Конгрес завжди проходив у Полтаві, та цьогоріч естафету вперше передали Дніпропетровщині, зазначила начальник управління культури, національностей та релігій ДніпроОДА Наталія Першина.

«Перший день конгресу традиційно пройшов у Полтаві, та нині учасники вже на Дніпропетровщині. Тут вони проведуть п'ять днів», – зазначила вона.

Учасники конгресу побувають у Петриківці – поспілкуються з майстрами, у майстер-класах спробують й свої сили.

«Петриківський розпис в Дніпропетровській області працює, як замкнутий цикл. Тобто викладається з 3 до 6 років – у садках, с 6 до 10 років – у дитячих студіях, з 10 до 14 років – у художніх школах. Далі підключаються коледжі, університети. Такого немає ніде в світі. Щоб показати, що Петриківський розпис – це не просто декор та сувенірна продукція, ми співпрацюємо з дизайнерами. Учасникам конгресу хочемо продемонструвати, як застосовувати малюнки у повсякденному житті – екстер'єрі, інтер'єрі, поліграфічній продукції», – розповіла Заслужений майстер народної творчості України Тетяна Гарькава.

Петриківський розпис – візитівка Дніпропетровщини. Його включили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.





Gorod.dp.ua на Facebook.


Гость  (06.10.17 15:46): Какое то странное название статьи :"В поисках украинского национального стиля в Днепр съехались более сотни искусствоведов..." От которого несёт за километр "новороссией", старшим , более культурным братом , который сеял на пустом месте доброе , разумное , вечное ... и проч. Получается украинский национальный стиль отсутствует как таковой , раз его днём с огнём ищут сотни искусствоведов . Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті